Tortilla z pietruszkowo-cytrynowym kuskusem i kurczakiem
Tortilla w wersji bardzo odświeżającej. Mocno cytrynowo-pietruszkowa. Z kuskusem, pomidorem, ogórkiem i kurczakiem.
Jest to bardzo fajna i ciekawa propozycja na obiad czy kolację.
Na pierwszy smak wybija się cytrynowo-pietruszkowy kuskus z warzywami, kawałki orzechów przyjemnie chrupią, a kurczak dodaje sytości. Mimo wszystko jest to bardzo lekka i taka letnia propozycja. W sam raz na upalne dni.
Składniki na tortillę z pietruszkowo-cytrynowym kuskusem i kurczakiem:
- tortilla – 5 sztuk
- 3/4 szkl. kuskusu
- 3/4 szkl. bulionu warzywnego
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 1 pomidor malinowy
- 1 ogórek zielony
- kilka orzechów pekan (ja dawałam po 2 sztuki na porcję)
- 5 plasterków sera cheddar – opcjonalnie
- 1 pęczek natki pietruszki
- kilka listków świeżej mięty – opcjonalnie
- 1/4 szkl. soku z cytryny (u mnie z 2 małych cytryn)
- 3 łyżki oliwy/oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Jak wykonać tortillę z pietruszkowo-cytrynowym kuskusem i kurczakiem?
Tortilla pietruszkowo-cytrynowa z kuskusem i kurczakiem:
Kuskus zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż wchłonie cały płyn. Mieszamy.
Pomidora nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę (jeśli chcesz, możesz usunąć gniazda nasienne).
Ogórka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
W szklance łączymy sok z cytryny, olej i musztardę. Doprawiamy granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy malutką rózgą kuchenną (lub potrząsamy w zamkniętym małym słoiczku), aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Do sosu dodajemy posiekaną natkę, mieszamy.
Kuskus łączymy z warzywami oraz mniej więcej połową sosu cytrynowo-pietruszkowego.
Pozostałym sosem zalewamy oczyszczone polędwiczki i odstawiamy na kilka minut do zamarynowania.
Następnie mięso smażymy na rozgrzanej patelni, z obu stron po kilka minut (ja smażyłam na suchej patelni, ale jeśli chcesz, możesz dać odrobinę oliwy).
Usmażone mięso kroimy na mniejsze kawałki.
Na tortillę wykładamy porcję cytrynowo-pietruszkowego kuskusu, dajemy posiekane orzechy oraz mięso. Zwijamy jak krokiety.
Uwaga! Tortille można podać od razu lub podpiec na rozgrzanej suchej patelni. Jeśli planujesz tortille podgrzewać, możesz pod kuskus dołożyć plasterek sera cheddar – fajnie smakuje po roztopieniu i dodatkowo skleja całość nadzienia.