Tortilla z miodowymi udkami, serem i warzywami
Pyszna propozycja, która sprawdzi się o każdej porze dnia, będzie super na obiad, kolację czy nawet jako poczęstunek podczas spotkania ze znajomymi.
Do przygotowania takich tortilli szczególnie mocno polecam wykorzystać pokrojony w plastry ser cheddar, który jest dość wyrazisty w smaku. Ja kupiłam już taki gotowy, w plastrach, a te pokroiłam na mniejsze kawałki.
Jako mięso do tortilli wykorzystałam to z nogi kurczaka. Zrobiłam to w sosie sojowo-miodowym i uważam, że doskonale ono tutaj pasuje. Do tortilli dołożyłam też ulubione dodatki – dwa rodzaje sałat (rzymską i roszponkę), czerwoną cebulę, paprykę oraz ogórka konserwowego. Polecam.
- 1 op. tortilli
- około 500 g udek bez skóry i kości usmażonych w miodzie i sosie sojowym
- 1 sałata rzymska
- 2 garście roszponki
- 1 czerwona papryka
- 3 większe ogórki konserwowe
- kilka plastrów sera cheddar
- 1 czerwona cebula
- majonez
- ketchup
- zioła prowansalskie
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Majonez łączymy z ketchupem (np 3 łyżki + 3 łyżki), doprawiamy granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Sałatę rzymską siekamy na mniejsze części.
Paprykę kroimy na paseczki.
Ogórki kroimy wzdłuż na plasterki.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Ser cheddar kroimy na mniejsze kawałki (jeden plasterek na 3 części).
Tortillę podgrzewamy krótko na suchej patelni. Wykładamy na nią sałatę, roszponkę, Z krawędzi układamy kilka paseczków papryki, plasterki ogórka, piórka cebuli, paseczki sera, oraz kawałki kurczaka. Polewamy 1-2 łyżkami sosu. Zwijamy.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym