Tortilla hiszpańska ( ziemniaczana )
- 1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę o grubości około 1 cm
- 1 cebula pokrojona w półtalarki
- 10 jajek
- oliwa
- 1 laska kiełbasy pokrojona w kostkę
- 2 sparzone pomidory pokrojone w kostkę
- 1/2 pora pokrojonego w talarki
- puszka zielonego groszku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Ziemniaki wrzucić do gorącej wody i obgotować kilka minut, żeby trochę zmiękły, ale nie rozpadały się (około 5 min), odcedzić i przełożyć do jakiejś miski.Cebulę i pora chwilę podsmażyć, dodać do ziemniaków, kiełbasę podsmażyć i też dodać do ziemniaków, dodać pomidory, odcedzony groszek, jajka, zioła prowansalskie, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i nakładać na patelnię warstwę około 2 cm. Smażyć aż się zetnie i teraz albo można dokończyć pieczenie w piekarniku albo na patelni ( ja obracam tortillę i piekę nadal na patelni, najłatwiej jest przykryć patelnię talerzem i obrócić patelnię razem z talerzem, a później po prostu zsunąć tortillę na patelnię i dokończyć smażenie). Podobne wpisy Tortilla hiszpańska ( ziemniaczana )