Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i chorizo
Już za parę dni, za dni parę, wezmę plecak swój... i przystanek Barcelona...:-))) Już się nie mogę doczekać tej kulinarnej podróży, a na przybliżenie naszej hiszpańskiej przygody słoneczna tortilla. Wykorzystałam do jej zrobienia pieczone ziemniaki z dnia poprzedniego. Myślę, że to fajna alternatywa na resztki lodówkowe. Czy zauważyliśice, że ostanio wrzucam same przepisy z ciepłych krajów? Czyżby jakaś wewnętrzna tęsknota za latem...;-)
Składniki na 2-3 osoby (mała patelnia):
- 30 dkg ziemniaków,
- 3 jajka,
- 20 dkg szpinaku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka plasterków chorizo (można pominąć),
- pół papryczki chilli,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- szczypiorek do posypania,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: W związku z tym , że miałam juz pieczone ziemniaki, to pokroiłam je w kostkę. W innym przypadku należy je obgotować lub surowe pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę i podsmażyć. Osobno podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę lub półtalarki, dodać chilli. Zrumienić plasterki chorizo. Szpinak sparzyć, podsmażyć z czosnkiem i dodać śmietanę oraz przyprawy. Myślę, że ten zabieg nie jest konieczny. Można sam szpiank dodać bez obróbki. Wymieszać wszystkie składniki razem na patelni, wbić jajka rozbełtane z natką pietruszki, przyprawione solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć chorizo. Przykryć przykrywką i smażyć około 5-7 minut na wolnym ogniu, następnie przewrócić zgrabnie tortillę na drugą stronę i chwilę dosmażyć. Ja ten zabieg zrobiłam przy pomocy większej patelni. Kroić w trójkąty, posypać szczypiorkiem. Smacznego!