Tortilla hiszpańska z serem feta

Tortilla hiszpańska z serem feta
Tortilla hiszpańska to nic innego jak jajka w formie omletu z ziemniakami i cebulą. Gdy jakiś czas temu przeczytałam na internecie, że tortilla espanola nie ma nic wspólnego z kukurydzianym plackiem z Meksyku, przyznam, że byłam lekko w szoku. Zawsze myślałam, że tortilla to po prostu cienki naleśnik kukurydziany.
Zdjęcie - Tortilla hiszpańska z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tortilla hiszpańska
Okazuje się, że oryginalną tortillę de patatas przygotowuje się ze smażonymi ziemniakami i cebulką ale można oczywiście dodać też warzywa czy mięso bądź ryby. Przygotowaliśmy własną kompozycję na bazie ziemniaków rzecz jasna ale pokrojonych w kosteczkę, bez cebuli ale za to z oryginalnym greckim serem feta i szpinakiem. Można by rzec, że takie małe połączenie hiszpańskiej kuchni z odrobiną greckich smaków ?
Porcja: 2 Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności: średnie
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 ziemniak
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 100 g sera feta
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypiorek
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól, pieprz


Zdjęcie - Tortilla hiszpańska z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Frittata z serem feta


Przygotowanie:

Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na patelni z oliwą aż się zrumienią. W między czasie myjemy szpinak i kroimy w kosteczkę ser feta. Gdy ziemniaki będą gotowe, ściągamy je z patelni i smażymy na tym samym tłuszczu szpinak doprawiony solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich ser feta, schłodzone ziemniaki oraz szpinak, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu aż góra będzie ścięta – od czasu do czasu należy obracać patelnię aby rozlać jajko po bokach. Następnie podważamy tortillę łyżką aby dobrze odeszła od dna patelni i obracamy na drugą stronę( to wymaga nieco cierpliwości – przykładamy talerz lub drugą patelnię i energicznym ruchem przekładamy tortillę). Smażymy pod przykryciem dosłownie kilka minut, można posypać żółtym serem na górze. Gotową tortillę podajemy na ciepło ze szczypiorkiem i ulubionymi dodatkami, my preferujemy ją w akompaniamencie domowego ketchupu.

Kategorie przepisów