Tortilla hiszpańska z serem feta

Tortilla hiszpańska to nic innego jak jajka w formie omletu z ziemniakami i cebulą. Gdy jakiś czas temu przeczytałam na internecie, że tortilla espanola nie ma nic wspólnego z kukurydzianym plackiem z Meksyku, przyznam, że byłam lekko w szoku. Zawsze myślałam, że tortilla to po prostu cienki naleśnik kukurydziany.
Zdjęcie - Tortilla hiszpańska z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tortilla hiszpańska
Okazuje się, że oryginalną tortillę de patatas przygotowuje się ze smażonymi ziemniakami i cebulką ale można oczywiście dodać też warzywa czy mięso bądź ryby. Przygotowaliśmy własną kompozycję na bazie ziemniaków rzecz jasna ale pokrojonych w kosteczkę, bez cebuli ale za to z oryginalnym greckim serem feta i szpinakiem. Można by rzec, że takie małe połączenie hiszpańskiej kuchni z odrobiną greckich smaków 😊
Porcja: 2 Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności: średnie
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 ziemniak
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 100 g sera feta
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypiorek
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól, pieprz


Zdjęcie - Tortilla hiszpańska z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Frittata z serem feta


Przygotowanie:

Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na patelni z oliwą aż się zrumienią. W między czasie myjemy szpinak i kroimy w kosteczkę ser feta. Gdy ziemniaki będą gotowe, ściągamy je z patelni i smażymy na tym samym tłuszczu szpinak doprawiony solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich ser feta, schłodzone ziemniaki oraz szpinak, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu aż góra będzie ścięta – od czasu do czasu należy obracać patelnię aby rozlać jajko po bokach. Następnie podważamy tortillę łyżką aby dobrze odeszła od dna patelni i obracamy na drugą stronę( to wymaga nieco cierpliwości – przykładamy talerz lub drugą patelnię i energicznym ruchem przekładamy tortillę). Smażymy pod przykryciem dosłownie kilka minut, można posypać żółtym serem na górze. Gotową tortillę podajemy na ciepło ze szczypiorkiem i ulubionymi dodatkami, my preferujemy ją w akompaniamencie domowego ketchupu.

Przepisy z tych kategorii

Zupa z ciecierzycy, pora i szpinaku

Zupa z ciecierzycy, pora i szp…

figmara figmara
figowe smaki

Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Tarta szpinakowa na sezamowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaron ze szpinakiem i mascarpone
1

Makaron ze szpinakiem i mascar…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciasto
3

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Szpinakowiec
2

Szpinakowiec

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe
1

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
2

Fuczki - bieszczadzkie placki…

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa cebulowa
2

Zupa cebulowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karkówka w sosie cebulowym
1

Karkówka w sosie cebulowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege

Ciasto dyniowe znakomite. Pros…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Tarta szpinakowa na sezamowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty