Tortilla de patatas – hiszpański omlet z ziemniakami
156
Chyba nie ma bardziej hiszpańskiego dania niż tortilla de patatas! Ten omlet z ziemniakami to klasyka tamtejszej kuchni i najpopularniejszy rodzaj tapas. Tortilla jest dobra na śniadanie, obiad i kolację, jak twierdzą Hiszpanie. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chociaż sam nigdy nie zrozumiem fenomenu bocadillo de tortilla de patatas – kanapki z tym ziemniaczanym omletem. W sumie, ilekroć ją jem, zastanawiam się, czemu Polacy jej nie wymyślili – w końcu ziemniaki i cebula to nasze dobro narodowe. 😀 Ale do rzeczy. Tortilla de patatas to w Hiszpanii świętość! Każdy powie, że w jego domu jest najlepsza i nie ma tutaj co dyskutować. Trudno również znaleźć bar, w którym jej by nie serwowali. Jeśli tak się zdarzy, to zapewne skończyły im się zapasy.
W temacie tortilli można dyskutować, jak powinna być zrobiona ta oryginalna. Hiszpanie kłócą się, czy powinna być cuajada o cremosa – zwarta czy kremowa; con cebolla o sin – z cebulą czy bez; a nawet, czy patatas fritas o cocidas – ziemniaki smażone czy ugotowane. Spór jest chyba nawet większy niż w Polsce o majonez, bo możliwości jest sporo i każdy ma swój sposób na to danie, który wyniósł z domu i osobiste preferencje. Ba! Niektórzy dorzucają do niej chorizo, jamón ibérico, szpinak, pomidory, szparagi, cukinię, paprykę czy kozi ser. Jak widać, możliwości jest wiele, chociaż najbardziej tradycyjna tortilla de patatas to po prostu ziemniaki, jajka, oliwa, pieprz i sól.
Skąd w ogóle wzięło się to danie na hiszpańskich stołach? Legenda mówi, że stworzył ją generał Tomás de Zumalacarregui dla swojej kompani, aby zapewnić im siłę podczas oblężenia Bilbao. Nie wiemy, jak dalece jest to prawdą, ale pierwsza wzmianka o tej potrawie pochodzi z anonimowego listu wysłanego na dwór w Nawarze w 1817 roku. Nie zmienia jednak to faktu, że to danie jednoczy cały kraj, bo jego popularność sięga od Galicji po Murcję. Na dowód tego może być fakt, że w całej Hiszpanii obchodzi się Día de la Tortilla, który w różnych prowincjach jest świętowany w inny dzień w roku. Istnieją również zawody na najlepszy omlet.
Sam tortillę z niejednej patelni jadłem i również niejeden przepis wypróbowałem, ale chyba ten jest moim ulubionym. Osobiście preferuję bardziej zwarty omlet, lecz jeszcze niesuchy. Tutaj trzeba się jednak wykazać wprawą i wiedzieć, jak długo smażyć tortillę, aby uzyskać pożądany efekt. Uważam, że najlepsza tortilla de patatas powinna zabierać cebulę, która nadaje jej słodyczy i lubię dorzucić trochę czosnku, ale jest to dodatek opcjonalny. Co do ziemniaków to zdecydowanie jestem zwolennikiem opcji smażenia ich na oliwie z oliwek – takie smakują najlepiej. Co ważne – pamiętajcie, aby nie kroić ich w plasterki. Nierówne kawałki powinny być odłupywane w rękach nożem. Dzięki temu jajka będą mogły wniknąć w te nieregularne przestrzenie.
PS. Jeśli wolicie bardziej płynną tortillę, to smażcie ją chwilę krócej, niż podałem i nie przesadzajcie z mocą palnika, bo im niższa temperatura, tym bardziej delikatna tortilla.
Tortilla de patatas – hiszpański omlet z ziemniakami
Ilość porcji: 2-4
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
Składniki na Tortilla de patatas:
- 800 g ziemniaków (ok. 6-8 sztuk)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 6 dużych jajek (rozmiar L)
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml oliwy z oliwek
Jak przygotować Tortilla de patatas?
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Pokrój je pod kątem, odłamując kawałki nożem. Mają powstać nierówne cząstki podobnej wielkości.
- Na patelni o średnicy ok. 26 cm rozgrzej mocno oliwę z oliwek. Wrzuć ziemniaki i smaż je do złotego koloru, obracając od czasu do czasu (ok. 8-10 minut). Ziemniaki powinny być lekko twarde, lecz nie surowe.
- Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. Wrzuć je do ziemniaków i smaż całość jeszcze przez 2-3 minuty.
- Łyżką cedzakową zdejmij warzywa z patelni i odsącz je na papierowym ręczniku.
- Jajka rozbełtaj rózgą, dopraw solą oraz pieprzem i wrzuć warzywa. Wymieszaj.
- Na tej samej rozgrzanej patelni pozostaw odrobinę oliwy i wlej jajeczną masę. Patelnię przykryj pokrywką i smaż omlet na średnim ogniu przez ok. 5-8 minut, aż na wierzchu prawie się zetnie. W trakcie smażenia potrząsaj patelnią, aby zaokrąglić brzegi.
- Po tym czasie tortillę obróć na drugą stronę, korzystając z pokrywki lub talerza. Smaż ją jeszcze przez 2-3 minuty.
- Gotową tortillę pokrój na kwadraty lub trójkąty. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square