Tortellini ze szpinakiem, ricottą i prażonymi orzechami
Ostatnio totalnie rozkochałam się w przeróżnego rodzaju pierożkach – tortellini, pierogi czy też pielmieni goszczą u mnie w domu coraz częściej.
Dziś mam dla Was jedną ze swoich ulubionych wersji – małe pierożki tortellini wypełnione po brzegi aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku, serem ricotta i prażonymi orzechami – połączenie, które wprawia w zachwyt!
Są idealnym pomysłem na obiad, kolację na ciepło, albo też randkę.
Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
CIASTO NA PIEROGI:
* mąka pszenna – 1 szkl
* małe jajko – 1 szt
* masło – 0,5 łyżeczki
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – ok. 1/3 szt
FARSZ:
* szpinak- ok. 250 g
* ser ricotta – 100 g
* orzechy włoskie – 50 g
* czosnek – 2 ząbki
* sól , pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku
* masło – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
FARSZ:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a następnie oczyszczony szpinak – przesmażamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Do przestudzonego dodajemy ricottę i podprażone, posiekane orzechy -mieszamy.
CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli.
Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ).
Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki.
CAŁOŚĆ:
Porcję farszu układamy na cieście, zwijamy tortellini, wrzucamy na wrzątek na ok. 4-5 minut.
Podajemy gorące np. z cebulką.
Smacznego!