Tort z musem czekoladowym z nutą pomarańczy
Tort wyszedł bardzo duży, w smaku był delikatny, trochę możnaby podkręcić kolor.
Biszkopt robiłam z tego przepisu.
pokroiłam go na 5 plastrów, z czego do tortu wykorzystałam 3 plastry.
Do nasączenia użyłam białej herbaty z dodatkiem soku z pomarańczy i likieru pomarańczowego.
Składniki:
Mus z ciemnej czekolady:
200g gorzkiej czekolady - ja miałam pomarańczową z chili
300g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Mus z białej czekolady:
200g białej czekolady
300g śmietanki
2 białka
skórka otarta z 2 pomarańczy
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego
Obłożenie z bitej śmietany:
400g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
50g czekolady do posypania
Ciemną czekoladę rozpuścić z 200g śmietany, wystudzić. 100g śmietany ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Wystudzoną śmietankę z czekoladą ubić na sztywno, wymieszać delikatnie ze śmietanką.
Pierwszą warstwę ciasta nasączyć, wyłożyć mus z ciemnej czekolady, nakryć drugą warstwą, nasączyć.
Białą czekoladę podgrzewać w garnuszku z 200g śmietanki do rozpuszczenia, wystudzić. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Masę czekoladową ubić na sztywno, dodać skórkę pomarańczową i likier. Białka ubić na sztywno z łyżką cukru, śmietankę ubić z drugą łyżką, wszystko wymieszać z masą czekoladową. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, przestudzić, dodać do masy z białej czekolady, wyłożyć na drugą warstwę ciasta. Nałożyć trzecią warstwę, nasączyć.
Śmietankę na wierzchnią warstwę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić, wymieszać ze śmietaną.
Na tort nałożyć obręcz tak, żeby dookoła był odstęp około 2 cm. Obłożyć dokładnie tort masą ze śmietany, wyrównać wierzch. Schłodzić przez kilka godzin.
Przed podaniem posypać tartą czekoladą.
Smacznego :)