Tort naleśnikowy z pieczarkami i boczkiem

Tort naleśnikowy z pieczarkami i boczkiem
Zdjęcie - Tort naleśnikowy z pieczarkami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami































O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny. W takie dni jak dziś ciągnie mnie do prostych smaków. Aby ogrzać się po deszczowym spacerze potrzeba mi do szczęścia ciepłego pysznego obiadu. W lodówce już czeka stosik usmażonych wcześniej francuskich naleśników. Robię je z zamkniętymi oczami. Pracując kilka lat temu w knajpie nasmażyłam się ich całe sterty. Wyciągam też pieczarki, kawałek boczku, mleko, masło i mąkę. Szybko przygotowuję podwójną porcję beszamelu (zapiekanki muszą mieć dużo beszamelu!) i sos pieczarkowy. Naleśniki przekładam farszem grzybowym, beszamelem, posypuję serem cheddar. Tworzą się smaczne warstwy z których powstanie tort. Tortownicę pełną naleśników wkładam do piekarnika na pół godziny. W tym czasie zabieram się za szarlotkę z kremem francuskim (dostałam dziś 10 kg jabłek z ogrodu). Robię krótką przerwę na kawałek naleśnikowego tortu i od razu czuję się lepiej, bo w takich chwilach lubię mokrą, zimną jesień.

Zdjęcie - Tort naleśnikowy z pieczarkami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
































Tort naleśnikowy z pieczarkami i boczkiem/ tortownica o średnicy 23 cm
  • naleśniki (kilkanaście sztuk)
  • sos pieczarkowy z boczkiem
  • beszamel
  • 50 g tartego sera (u mnie cheddar)
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki miękkiego masła
  1. Tortownicę smarujemy masłem.
  2. Na spodzie kładziemy pierwszy naleśnik. Smarujemy go beszamelem i przykrywamy naleśnikiem.
  3. Kolejny naleśnik smarujemy sosem grzybowym i przykrywamy naleśnikiem.
  4. Trzecią warstwę posypujemy małą ilością tartego sera i przykrywamy naleśnikiem.
  5. Czynność powtarzamy po kolei tyle razy, aż tortownica będzie zapełniona naleśnikami.
  6. Ostatni naleśnik smarujemy największą ilością beszamelu i dekorujemy na około plastrami pieczarki (widoczne na zdjęciu).
  7. Tort wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Podajemy na ciepło.

Naleśniki francuskie / 30 sztuk*
  • 500 g mąki pszennej
  • 8 jajek
  • 1,2 l mleka 1,5%
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki soli
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy.
  2. Robimy wgłębienie w mące i wbijamy jajka, mieszamy je za pomocą widelca z mąką.
  3. Na przemian wlewamy powoli mleka i rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy ciasto za pomocą trzepaczki lub drewnianej miski. Konsystencja wymieszanego ciasta będzie dosyć luźna. Zostawiamy je w misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  4. Naleśniki smażymy z dwóch stron, na rozgrzanej, suchej patelni.
* Do tortu naleśnikowego wystarczy 18 sztuk.

Beszamel
  • 50 g masła (ok. 4 duże łyżki)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka 1,5 %
  • łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz (łyżeczka)
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  1. W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy tworząc w ten sposób zasmażkę.
  2. Stopniowo zaczynamy wlewać zimne mleko, mieszając zasmażkę, aby się nie przypaliła.
  3. Gdy wlejemy całe mleko, zmniejszamy ogień i mieszamy sos. Gdy zacznie gęstnieć, zdejmujemy garnek z ognia i przyprawiamy beszamel gałką muszkatołową, pieprzem, cukrem i solą. Odstawiamy.
Sos pieczarkowy z boczkiem
  • 500 g pieczarek
  • 200 g boczku bez kości
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • gałązka tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml wody lub bulionu warzywnego
  • świeżo mielony pieprz
  • pół łyżeczki soli
  1. Pieczarki obieramy i kroimy w pół plastry.Cebulę i boczek kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
  2. Na głęboką i rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Smażymy kilka minut, aż się zarumieni i wytopi z niego tłuszcz. Dorzucamy cebulę i czosnek, smażymy dwie minuty.
  3. Dorzucamy pieczarki, składniki przyprawiamy pieprzem, solą, dorzucamy tymianek i podsmażamy kilka minut.
  4. Dodajemy 2 łyżki masła. Kiedy się roztopi wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Wlewamy szybko wodę lub bulion, sos sojowy i zmniejszamy ogień. Od czasu do czasu mieszamy.
  5. Sos pieczarkowy dusimy pod przykryciem przez 10 minut, do tego czasu będzie już gęsty. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tosia

Kategorie przepisów