Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu

Zdjęcie - Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Z tego tortu jestem naprawdę dumny! Stworzyłem go dla pewnej wyjątkowej osoby — Kasi, z którą znamy się od 18 lat. Nasza przyjaźń jest jak ten karmelowy tort — słodka niczym czekolada i choć czasami przychodzą cięższe chwile, to są one niczym ta szczypta soli w solonym karmelu – dodają jej smaku i czynią ją czymś wyjątkowym. Dekorację stworzyłem z ukochanych przez nas dwoje makaroników i popcornu, którym zwykliśmy się zajadać podczas wspólnych seansów filmowych. Kasi tort bardzo posmakował, więc postanowiłem również zrobić coś dla Was i podzielić się chociaż przepisem — to mój prezent na Dzień Dziecka. ;) Ciacho składa się z biszkoptu czekoladowego pieczonego z dodatkiem maślanki (dzięki czemu jest bardzo wilgotny) przełożonego kremem karmelowym, polewy z solonego karmelu i dekoracji z makaroników z nadzieniem waniliowym i z solonym karmelem, popcornu, draży śmietankowych oraz praliny czekoladowej. Czy to nie brzmi cudownie? :D
Zdjęcie - Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na tort w formie o średnicy 18-20 cm
Ciasto kakaowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 125 ml maślanki
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml wody

Solony karmel:
  • ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • sól morska (ilość wg uznania)

Krem karmelowy:
  • ¾ solonego karmelu z przepisu powyżej
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
Krem waniliowy:

  • 1 laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 75 g masła w temperaturze pokojowej


Makaroniki:
  • 30 g + 30 g białek
  • 75 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g + 15 g cukru kryształ
  • 25 ml wody
  • kakao lub barwniki w proszku

Dekoracja:
  • makaroniki
  • popcorn
  • draże śmietankowe
  • pralina toffee

* PRZYGOTOWANIE
Ciasto kakaowe Wszystkie składniki suche i mokre połącz w osobnych miskach i wymieszaj. Następnie zawartość obu misek połącz ze sobą, możesz użyć miksera lub po prostu łyżki. Ciasto wylej do formy pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Piecz 40-50 minut w 180°C do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie za pomocą noża oddziel ciasto od formy, zdejmij papier ze spodu, odetnij delikatną górkę, aby wyrównać ciasto i podziel na dwa blaty.
Solony karmel W rondelku umieść wszystkie wymienione składniki (oprócz soli) i wstaw na średni ogień. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, często mieszając. Następnie zmniejsz ogień na minimum i pozwól karmelowi powoli gęstnieć. Mieszaj go od czasu do czasu. Całkowity czas gotowania powinien wynieść 30-40 minut, aż karmel będzie miał konsystencję gęstego kisielu. Odstaw do przestudzenia, a następnie dopraw solą. Ja wsypuję około ¼ łyżeczki. Karmel wystudź całkowicie.
Krem karmelowy Masło utrzyj mikserem na biały puch. Następnie powoli wlewaj część karmelu, nie przerywając miksowania. Krem wstaw na kwadrans do lodówki, a następnie zmiksuj ponownie. Gotowy krem powinien być gęsty na tyle, by móc się rozsmarowywać.

Krem waniliowy W rondlu podgrzej mleko wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj obie mąki i zmiksuj ponownie do gładkości. Rondel ściągnij z ognia, wyjmij laskę wanilii i zacznij powoli dodawać masę, cały czas mieszając energicznie trzepaczką. Garnek wstaw z powrotem na ogień, cały czas mieszaj i gotuj, aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję gęstego budyniu. Następnie przełóż do salaterki, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzyj mikserem na puszystą masę i zacznij dodawać krem łyżka po łyżce. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, masę odstaw na pół godziny do zgęstnienia w lodówce.

Makaroniki Makaroniki możesz kupić gotowe lub upiec z przepisu poniżej (wychodzi około 30 sztuk).

Migdały i cukier puder zmiksuj w malakserze, a następnie przesiej. Połącz z częścią białek (30 g) i odstaw. Cukier kryształ (75 g) wsyp do rondla, połącz z wodą i wstaw na mały ogień. Gotuj, nie mieszając ani razu, aż syrop osiągnie temperaturę 118ºC. W tym czasie ubij białka na sztywno, dodając pod koniec miksowania 15 g cukru.

Gorący syrop wlewaj bardzo powoli do białek, ubijając je na najmniejszych obrotach miksera. Później miksuj je przez kolejne 5-10 minut, aż błyszcząca beza osiągnie temperaturę pokojową. Bezę dodawaj w trzech partiach do masy migdałowej, za każdym razem dokładnie ją rozprowadzając. Masę podziel na 3 części. Do każdej dodaj odrobinę kakao lub barwnika (brązowy i pomarańczowy), aż uzyskasz żądany kolor i dokładnie wymieszaj.

Masę umieść w rękawie cukierniczym rozprowadź na silikonowej macie do pieczenia makaroników. Możesz piec je również na niewoskowanym papierze do pieczenia lub macie teflonowej, wtedy uformuj okręgi o średnicy 3-4 cm. Ciasteczka odstaw na 30-60 minut do wysuszenia, aby z wierzchu powstała twarda skorupka. Piecz w 160ºC przez 12-15 minut. Odstaw do wystudzenia, a następnie ściągnij je z maty. Gotowe makaroniki przełóż kremem karmelowym (tylko kilka) i waniliowym (resztę).

Przekładania i dekoracja Blat posmaruj częścią kremu i przykryj kolejnym kawałkiem ciasta. Boki oraz górę tortu wysmaruj kremem, wyrównując go szpatułką zanurzaną we wrzątku. Tort wstaw do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie podgrzej pozostałą część solonego karmelu w rondlu, ale tylko do momentu, aż stanie się lejący. Rozlej go na górze tortu i szybko (zanim całkowicie zastygnie) ozdób popcornem, makaronikami i cukierkami. Popcorn możesz również polać odrobiną karmelu. Gotowy tort wstaw do lodówki, aby zarówno krem, jak i karmel stężały. Tort przed podaniem dobrze wyjąć na kwadrans z lodówki.

*

Zdjęcie - Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Karpatka
1

Karpatka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto łabędzi puch
3

Ciasto łabędzi puch

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Miodownik (stefanka) z masą grysikową
4

Miodownik (stefanka) z masą gr…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Karpatka czekoladowa z kremem budyniowym, najlepsza – przepis
13

Karpatka czekoladowa z kremem…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Karpatka z kremem budyniowym
8

Karpatka z kremem budyniowym

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Szachownica kokosowa
13

Szachownica kokosowa

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko