Tort „Pożegnanie lata”
Koniec sierpnia zwiastuje już nieubłaganą jesień. W ostatnich promieniach letniego słońca dojrzewają jeszcze na krzakach spokojnie jeżyny. Owoce proszą się już o ich zahibernowanie w słoikach na zimowy czas. Wieczory stają się chłodne i coraz przyjemniej sięga się po herbatę, której akompaniują pachnące kanikułą ciasta. Korzystając jeszcze z tego, co daje nam w tym okresie natura, warto upiec tort pełen letnich skarbów: cierpkich jeżyn, kwaśnych porzeczek, słodkich borówek i oblanych czerwienią malin, które skąpane w bitej śmietanie i ukryte między lekkim jak puch biszkoptem, staną się prawdziwym ukoronowaniem lata.
*
SKŁADNIKI
na tortownicę o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
Bita śmietana:
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
Poncz:
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 100 ml ciepłej wody
Dodatki:
- 300 g borówek amerykańskich
- 300 g jeżyn
- 300 g malin
- 200 g czerwonych porzeczek
- 4 bezy
- kilka listków świeżej mięty
Bita śmietana Kremówkę ubij na sztywno, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier puder i serek mascarpone.
Poncz W wodzie rozpuść miód, wlej sok z cytryny i wymieszaj.
Tort Ułóż pierwszy blat na paterze lub talerzyku. Nasącz go częścią ponczu, a następnie posmaruj jedną czwartą bitej śmietany. Równomiernie rozłóż wszystkie owoce i pokrusz nań kawałki bezy. Czynność powtórz z kolejnymi blatami. Wierzch tortu udekoruj dodatkowo listkami mięty.
*