Torcik makowy z masą budyniową
Mały i mega pyszny torcik, na małą okazję. Nie jest trudny do zrobienia, nawet dla początkującej kuchareczki. Przygotuj pół szklanki maku i składniki na budyń waniliowy, a resztę składników na pewno masz w domu ?
Składniki na torcik makowy z masą karpatkową- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maku suchego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Najprościej położyć arkusz papieru na dnie, zacisnąć boki foremki i niepotrzebny papier obciąć.
Jajka ubij z cukrem na małych obrotach, na jasny, gęsty i puszysty krem.
Stopniowo dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, wodę i mak. Połącz składniki, delikatnie mieszając, tylko do połączenia.
Masę przełóż do tortownicy. Biszkopt piecz w temperaturze 180 stopni, około 25 minut, do suchego patyczka.
Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia.
Składniki na krem karpatkowy- 1 budyń waniliowy bez cukru ( 40 g )
- 2 pełne łyżki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 100 g miękkiego masła
Dodatkowo – łyżka kakao do dekoracji
W 1/2 szklanki mleka, rozmieszaj proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj cukrem. Do gotującego mleka, dodaj mleko z proszkiem budyniowym. Gotuj krótko mieszając, na bardzo małym ogniu. Gotowy budyń, ostaw do przestudzenia. W czasie studzenia, pomieszaj budyń, od czasu do czasu, żeby nie powstał kożuch.
Schodzony budyń, połącz z masłem na gładką i puszystą masę karpatkową.
Ciasto makowe, przekrój na dwa równe krążki. Krążki przełóż połową masy. Drugą połową masy, posmaruj górę tortu. Packą do dekoracji tortów, zrób ozdobne rowki. Wierzch można delikatnie posypać kakao ?
Udanych wypieków ?
Źródło wpisu –> zobacz tutaj