Tom kha gai (zupa galangalowa)

Tom kha gai (zupa galangalowa)

Zupa, którą strasznie polubiłem po wizycie w jednej z restauracji z kuchnią tajską, więc postanowiłem ją odtworzyć w domu i wyszła chyba jeszcze smaczniejsza niż ta w restauracji. Zdjęcie - Tom kha gai (zupa galangalowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • 1l bulionu
  • 1l mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki zmielonego galangalu (używam pasty)
  • 3 łyżeczki trawy cytrynowej (używam pasty)
  • 10 liści kafir
  • 12 dag grzybów mun (grzyby zalać wrzącą wodą na 15 min)
  • 1 suszona papryczka chili
  • 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • 10 dag czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 10 dag zielonego cukrowego groszku w stronkach
  • puszka pędów bambusa
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3-4 łyżek cukru
  • >sok z jednej cytryny
  • sól
Zdjęcie - Tom kha gai (zupa galangalowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bulion i mleko kokosowe wlać do garnka, dodać galangal, trawę cytrynową, liście kafiru, papryczkę chili, grzyby mun, gotować na wolnym ogniu 15 min, dodać pierś z kurczaka, gotować następne 5 min, dodać czerwoną paprykę, pędy bambusa i groszek, dotować aż groszek zmięknie, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny (zupa powinna być kwaśno-słodko-ostra). Zdjęcie - Tom kha gai (zupa galangalowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Tom kha gai (zupa galangalowa)Zdjęcie - Tom kha gai (zupa galangalowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Turkey laksa

Zdjęcie - Tom kha gai (zupa galangalowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orientalna zupa z krewetkami i małżami

Zdjęcie - Tom kha gai (zupa galangalowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rosół z pulpetami

Zdjęcie - Tom kha gai (zupa galangalowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Groszek z marchewką

Kategorie przepisów