Tom kha gai (zupa galangalowa)
Zupa, którą strasznie polubiłem po wizycie w jednej z restauracji z kuchnią tajską, więc postanowiłem ją odtworzyć w domu i wyszła chyba jeszcze smaczniejsza niż ta w restauracji. Składniki:
- 1l bulionu
- 1l mleka kokosowego
- 3 łyżeczki zmielonego galangalu (używam pasty)
- 3 łyżeczki trawy cytrynowej (używam pasty)
- 10 liści kafir
- 12 dag grzybów mun (grzyby zalać wrzącą wodą na 15 min)
- 1 suszona papryczka chili
- 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 10 dag czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 10 dag zielonego cukrowego groszku w stronkach
- puszka pędów bambusa
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3-4 łyżek cukru
- >sok z jednej cytryny
- sól
Bulion i mleko kokosowe wlać do garnka, dodać galangal, trawę cytrynową, liście kafiru, papryczkę chili, grzyby mun, gotować na wolnym ogniu 15 min, dodać pierś z kurczaka, gotować następne 5 min, dodać czerwoną paprykę, pędy bambusa i groszek, dotować aż groszek zmięknie, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny (zupa powinna być kwaśno-słodko-ostra). Podobne wpisy Tom kha gai (zupa galangalowa)
Orientalna zupa z krewetkami i małżami