Tiramisu w miseczkach

Tiramisu w miseczkach

To nowa wariacja na temat tiramisu.

Zamiast zrobić ten deser w jednym, dużym naczyniu, postanowiłam podzielić go na porcje. Dla każdego jedna miseczka. Na 12 osób potrzeba:

1 paczka biszkoptów włoskich

750 do kilograma serka mascarpne

500-600 ml śmietany 36% do ubicia

8 żółtek jaj + po 1 łyżce cukru (bardzo drobnego) na każde żółtko

cukier do dosłodzenia (niekoniecznie) bitej śmietany

dwie filiżanki mocnej kawy oraz kieliszek albo dwa whisky

gorzkie kakao

ziarnka kawy w czekoladzie (niekoniecznie)

W każdej miseczce układam namoczone w mieszance kawy i whisky biszkopty - akurat tyle, by pokryły dno. Mi weszły po 3 biszkopty na miseczkę.

Z żółtek i cukru kręcę cos na kształt kogla-mogla - dodaje serek mascarpone i mieszam tak długo aż powstanie gładka masa. Do tej masy dodaje ubita na sztywno bita śmietanę i wszystko dokładnie mieszam łyżką. Śmietana i masa musza się połączyć.

Masę wykładam na biszkopty, miseczki zawijam w folie spożywczą - każdą miskę oddzielnie i wstawiam do lodówki na 2 godziny.

Tuz przed podaniem posypuje wierzch misek kakaem i układam na środku ziarenko kawy. Gotowe. Wyszły rewelacyjne.

Kategorie przepisów