Terrina z fasolką szparagową i szpinakiem

Terrina z fasolką szparagową i szpinakiem


“Nie będę jeść szpinaku! Fasolka?! Ani mi się śni!” Ze wstydem przyznajemy, że także nam zdarzały się okresy kulinarnej dywersji, podczas których przed warzywami chowaliśmy się po kątach. Teraz wspominamy niechlubne czasy tchórzliwego “niejadztwa” ze wstydem. Szpinak? Pyszny! Fasolka szparagowa? Rarytas. Testujemy więc przeróżne kombinacje i połączenia, co raz zaskakując siebie nawzajem wynikami. Ostatnie odkrycie, terrina z kurczaka przeplatana fasolką i szpinakiem, zasługuje na miejsce przy świątecznym stole.

Zdjęcie - Terrina z fasolką szparagową i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Terrina z kurczaka ze szpinakiem i fasolką szapargową
Składniki: 500 g filetu z kurczaka, 100 g białego pieczywa tostowego*, 150 ml śmietany kremówki, 2 białka jaj, 300 g świeżych liście szpinaku, 200 g mrożonej fasolki szparagowej, 14 plasterków chudego,wędzonego boczku, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz
Porcje: keksówka o wymiarach 22 cm x 12 cm Czas: 90 minut
Chleb (bez skórki) kroimy w drobną kostkę i zalewamy kremówką połączoną z białkiem. Odstawiamy miseczkę na 30 min. Wrzucamy fasolkę szparagową na wrzątek, gotujemy do miękkości, ok. 5 min., odsączamy. Podsmażamy liście szpinaku na rozgrzanej oliwie, dodajemy dwa drobno pokrojone ząbki czosnku, dwa przeciskamy przez praskę, po kilku minutach masę odsączamy. Rozdrabniamy pieczywo w kremówce. Następnie miksujemy pokrojone na drobne kawałki mięsa doprawione solą i pieprzem, dodajemy chleb i ponownie miksujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, po czym wyściełamy dno i boki formy boczkiem tak, aby plasterki zwisały poza jej krawędzie. Napełniamy formę połową kurczakowej masy, wygładzamy jej powierzchnię, wykładamy szpinak, na nim zaś ciasno układamy wzdłuż fasolkę - wyglądem przypomina to nieco tratwę - następnie resztę kurczaka i zawijamy terrinę zwisającymi końcówkami plastrów boczku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 50 minut w 160 st. C (termoobieg). Przed przystąpieniem do krojenia terrinę powinniśmy schłodzić. Doskonale smakuje na grzankach, chrupiącej bagietce, w towarzystwie np. sosu tatarskiego.

* Patent z chlebem tostowym podpatrzony w programie Anny Olson: Sezon na świeżość 2

Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman


Zdjęcie - Terrina z fasolką szparagową i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Terrina z fasolką szparagową i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Terrina z fasolką szparagową i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Terrina z fasolką szparagową i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Terrina z fasolką szparagową i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl Powyższą recepturę oraz 9 innych naszych propozycji, dedykowanych wielkanocnemu świętowaniu, znajdziecie w e-booku "Wielkanocna książka kucharska", której mamy przyjemność być współautorami.
Bierzcie z tego wszyscy, dzielcie się i przygotowujcie się na Tą, najważniejszą niedzielę w roku :)

Książka dostępna jest do darmowego pobrania po kliknięciu w baner.

Kategorie przepisów