Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Bonjour, Gluten Morgen, Buongiorno!

Jest takie powiedzonko „Niemcy jedzą dużo, a Francuzi dobrze”, efektem tego jest alzacka Tarte Flambée (Flammkuchen). Flambée to po francusku płomień, tarta ta wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, tak jak pizza. Można zatem powiedzieć, że to francusko-niemiecka pizza. Wiem jednak, że macie mało czasu i cierpliwości by czekać aż wyrośnie drożdżowe ciasto, dlatego płomykiem nadziei będzie ten przepis na szybki alzacki podpłomyk. Można ją śmiało przygotować w warunkach domowych. Jeśli nie macie kamienia do pizzy to można ją upiec na żeliwnej patelni lub blasze do pieczenia

Klasycznie Tartę Flambée przygotowuje się ze śmietaną, cebulą i boczkiem. Jeśli jednak nie jecie mięsa, albo uważacie na boczki to spróbujcie wersji z kalafiorem i wędzonym twarogiem.  Podstawową wersję wypieka się bez sera, ale często robi się ją także z serem Munster lub pieczarkami. We wskazówkach dopisałam jak zrobić wersję z boczkiem.

Bon appetit!

Tarte Flambée

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej typ 450*
  • 200 ml letniej wody
  • 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy
  • łyżeczka soli (u mnie grzybowa**)

Dodatki:

  • pół kalafiora
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 cebule
  • 100 g wędzonego twarogu (lub innego sera)
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • łyżeczka masła klarowanego (do podsmażenia cebuli)
  • szczypiorek
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Nagrzewamy razem z kamieniem do pizzy/żeliwną patelnią/blachą.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę z olejem i wyrabiamy ciasto ręcznie 2-3 minuty, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
  3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na chwilę w misie pod ściereczką.
  4. W tym czasie na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę jedną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy, aż się zarumieni.
  5. Śmietanę łączymy z podsmażoną cebulą.
  6. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na delikatnie oprószonym mąką papierze do pieczenia na okrągły, cienki placek (u mnie średnica ok. 24 cm, tak jak patelnia).
  7. Placek smarujemy śmietaną, dekorujemy pokrojono cienko kalafiorem***, posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem i piórkami cebuli.
  8. Tak przygotowaną tartę delikatnie zsuwamy z pergaminu na rozgrzany kamień/żeliwną patelnię/blachę. Pieczemy przez 12-15 minut, w 250 stopniach.
  9. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy ze resztą cebulowej śmietany.
Wskazówki

*świetnie się tu sprawdzi także mąka do pizzy typ „00”

**sól grzybową zrobiłam łącząc różową sól kamienną z pokruszonymi, suszonymi grzybami i posiekanym rozmarynem

***W wersji mięsnej placek smarujemy śmietaną, dekorujemy kawałkami boczku i piórkami cebuli

Zdjęcie - Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarta porowa z sosem serowym
3

Tarta porowa z sosem serowym

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tarta z pomidorami i kozim serem
5

Tarta z pomidorami i kozim ser…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Mini tarty  z warzywami i szynką
9

Mini tarty z warzywami i szyn…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Botwinka z fetą na cieście francuskim

Botwinka z fetą na cieście fra…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pie z jabłkiem i porem
1

Pie z jabłkiem i porem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Przepisy z tych kategorii

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym

Surówka z młodej kapusty z sos…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy