Tartaletki z truskawkami w occie balsamicznym
Bo w głowie mi już tylko truskawki:) Propozycja na pyszny deser z masą z gotowanego mleka skondensowanego, serkiem mascarpone , zwieńczony truskawkami w occie winegret. Ujmując najprościej PRZEPYCHOTA!
Tartaletki z truskawkami w occie balsamicznym:
- 10 dużych truskawek
- 50 g cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/3 puszki gotowanego mleka skondensowanego
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 korpusów do tartaletek z ciasta kruchego
Truskawki kroje na ćwiartki. W małym garnku umieszczam cukier i ocet, podgrzewam całość na małym płomieniu do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści, a cała masa lekko zgęstnieje. Kiedy to nastąpi, zdejmuję garnek z kuchenki, dodaję pokrojone truskawki, mieszam aby tak aby wszystkie cząstki pokryły się octowym karmelem, odstawiam do ostygnięcia. W misce umieszczam serem mascarpone z cukrem pudrem, ubijam lekko.
Korpusy smaruję 2-3 mm warstwą gotowanego mleka skondensowanego, następnie serkiem mascarpone. Na wierzch układam po 5 ćwiartek truskawek. Podaję natychmiast.
Smacznego