Tartaletki z pomidorkami i szpinakiem
Druga wersja wiosennych, kolorowych tartaletek, idealnych jako przegryzka, kolacja czy danie piknikowe. Serdecznie zapraszam do wypróbowania :)
Tartaletki z pomidorkami i szpinakiem
ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
nadzienie:
- pomidorki koktajlowe - 2 kolory
- 2 garście szpinaku
- ser pleśniowy blue
- łodyżki 2 zielonych cienkich szparagów
- mozzarella
- łyżka masła
- sól, gałka muszkatołowa
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wylepić nim 12 foremek do tartaletek i podpiec 10 minut w 180 stopniach. W rondelku rozpuścić masło, dodać szpinak, poddusić, dodać ser, sól i gałkę muszkatołową. Wyłożyć szpinakowy farsz na tartaletki, na wierzchu położyć pokrojone w talarki łodyżki szparagów, przekrojone na pół pomidorki i kawałki mozzarelli. Zapiec ok 10 minut w 180 stopniach.