Tartaletki z kremem kokosowym, białą czekoladą i truskawkami
Połączeniu kokosu, białej czekolady i truskawek – uwielbiam!
I właśnie takim połączeniem dziś będziemy się zachwycać!
Mam dla Was przepis na pyszne tartaletki wypełnione lekkim kokosowym kremem z dodatkiem białej czekolady i obłożone soczystymi truskawkami, na które już powoli będzie kończył się sezon.
Takie tartaletki są świetnym pomysłem zarówno na imprezę , jak i słodkości do popołudniowej kawki.
Koniecznie zróbcie!
Gwarantuję, że będziecie zachwyceni!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 150 g
* masło – 100 g
* cukier puder – 1 łyżeczka
* mleko – 1 łyżka
* żółtko – 1 szt
KREM:
* mascarpone – 125 g
* śmietana 36% – 300 ml
* biała czekolada – 100 g
* wiórki kokosowe – 3-4 łyżki
DODATKOWO:
*truskawki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki na kruche ciasto siekamy, zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Schłodzone wałkujemy, wylepiamy foremki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 18-20 minut – 200 C ( na złoto ). Studzimy.
KREM:
Śmietanę kremówkę ubijamy na puch, dodajemy mascarpone oraz roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i podprażony kokos – mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego, delikatnego kremu.
CAŁOŚĆ:
Kremem napełniamy wystudzone kruche foremki,dekorujemy truskawkami i dostawiamy co najmniej na godzinę do lodówki.
Smacznego!