Tarta ze śliwkami i mascarpone
Ten rok po raz kolejny obfituje w nadmiar dorodnych śliwek. Dlatego wykorzystaliśmy ten fakt i poza nutellą ze śliwkami i imbirem pokusiliśmy się o zrobienie tarty z mascarpone.
Tarta ze śliwkami bez pieczenia. Zachwyci Was i Waszych gości. Połączenie delikatnego smaku mascarpone z lekko kwaśnymi śliwkami jest wprost idealne.
Składniki na spód tarty- 300 g herbatników ciemnych
- 100 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1 laska wanilii – ziarenka
- 30 dkg śliwek
- 2 łyżki cukru
Herbatniki umieścić w misce i rozdrobnić na pył (można zmiksować przy pomocy malaksera). Dodać roztopione masło i wymieszać.
Przygotowana masą wyłożyć dno i boki formy. Schłodzić w lodówce przez ok. 15 min.
Mascarpone należy schłodzić min. 12 godz. przez przyrządzeniem, aby nie dopuścić do zważenia się kremu.
Wszystkie składniki umieścić w misce. Ubijać do momentu otrzymania gęstego kremu i wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Zasypać cukrem i zasmażyć przez ok. 5 min. (powinny pozostać jędrne). Następnie odsączyć z nadmiaru soku i wykładać na schłodzony krem.
Całość posypać cukrem pudrem.