Tarta z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Bardzo wiosenna, lekka tarta. Jeżeli nie mamy czosnku niedźwiedziego, zastąpmy go zieloną cebulką. Też będzie smacznie. Do masy jajecznej można dodać łyżkę gęstej śmietany, ale nie jest to konieczne. Moją wersję zrobiłam bez śmietany i wyszło bardzo dobrze. Użyłam gotowego ciasta na tartę ( trzeba tylko się upewnić, że ciasto nie jest słodkie). Oczywiście, nie ma jak domowe, ale kiedy brak nam czasu, dobrze mieć w lodówce taką awaryjną wersję.
Trwa najlepszy szparagowy czas, a i czosnek niedźwiedzi jest jeszcze dostępny - więc pieczcie, bo jest pyszna! Polecam.
składniki (foremka do tarty o średnicy 20 cm)
ok 200 g kruchego ciasta
nadzienie
6- 7 szt zielonych szparagów (ok 1/2 pęczka)
4 liście czosnku niedźwiedziego
1 łyżka śmietany - opcjonalnie
2 jaja
30 g tartego parmezanu
sól
pieprz
kilka pomidorków koktajlowych - opcjonalnie
do podania kwiaty czosnku - opcjonalnie
przygotowanie
Jeżeli nie używamy gotowego ciasta, przygotować kruche ciasto wg ulubionego przepisu. Przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
Szparagi umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać. Zielonych szparagów nie obieramy.
Położyć na papierze do pieczenia, lekko polać oliwą, równomiernie ją rozsmarować, posolić i popieprzyć.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienkie placek i wyłożyć nim posmarowaną masłem foremkę. Można też foremkę wyłożyć papierem do pieczenia Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążoną foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Obok położyć papier ze szparagami. Po 10 minutach szparagi wyjąć, z ciasta zdjąć papier z fasolą i dopiekać przez kolejne 10 minut, już bez obciążenia.
Obciąć główki szparagów, odłożyć na bok a resztę pokroić w plasterki.
Liście czosnku niedźwiedziego zwinąć w ruloniki i pokroić w paseczki.
W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz i parmezan
Wypełnić tartę.
Wlać masę jajeczną, posypać czosnkiem, dodać plasterki szparagów, na wierzchu ułożyć szparagowe główki. Można dodać kilka połówek pomidorków koktajlowych.
Wstawić do piekarnika (190 st C) na 20 - 30 minut, do czasu aż masa się zetnie. Podawać lekko przestudzone, posypane kwiatami czosnku. Smacznego!