Tarta z zielonymi szparagami, cukinią i porem
W tym sezonie tart z zielonymi szparagami zrobiłam ilości wręcz hurtowe. Podejmowałam nimi gości, podawałam na obiad, napiekłam na Restaurant Day.
W tej wersji połączyłam młode, zielone warzywa: szparagi, cukinię i pora. Trio świetnie się ze sobą zgrało, o czym mam nadzieję, będziecie chcieli sami się przekonać, robiąc to danie.
Tarta z zielonymi szparagami, cukinią i porem Składniki- szparagi zielone - 1 pęczek
- cuknia - 1 szt
- por - 1 szt
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- śmietana 18% - 300 ml
- jajko - 3 szt
- bułka tarta - 1 łyżka
- oliwa - 1 łyżka
- tymianek - kilka gałązek
- parmezan - 2 łyżki, tarty
- sól, pieprz - do smaku
Foremkę do pieczenia wyłóż ciastem, brzegi zawiń tworząc na nich wyższą, podwójną warstwę ciasta. Dno wysyp bułką tartą i wstaw do lodówki.
Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek, przez minutę obgotuj w osolonej wodzie. Każdą sztukę przekrój na 3 części.
Cukinię pokrój wzdłuż na 4 części, następnie w kostkę. Pora posiekaj, zeszklij na oliwie.
Warzywa wyłóż na dno tarty.
Jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Polej nimi warzywa. Wierzch posyp parmezanem, ułóż na nim gałązki tymianku. Piecz ok. 45 minut w temp. 200 oC, aż masa się zarumieni. Przed podaniem odczekaj kilka minut, tarta będzie się łatwiej kroić.