Tarta z zielonymi szparagami, cukinią i porem

Tarta z zielonymi szparagami, cukinią i porem

Zdjęcie - Tarta z zielonymi szparagami, cukinią i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym sezonie tart z zielonymi szparagami zrobiłam ilości wręcz hurtowe. Podejmowałam nimi gości, podawałam na obiad, napiekłam na Restaurant Day.

Zdjęcie - Tarta z zielonymi szparagami, cukinią i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z zielonymi szparagami, cukinią i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tej wersji połączyłam młode, zielone warzywa: szparagi, cukinię i pora. Trio świetnie się ze sobą zgrało, o czym mam nadzieję, będziecie chcieli sami się przekonać, robiąc to danie.

Zdjęcie - Tarta z zielonymi szparagami, cukinią i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z zielonymi szparagami, cukinią i porem

Agata, 5 czerwca 2013

Zdjęcie - Tarta z zielonymi szparagami, cukinią i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Foremkę do pieczenia wyłóż ciastem, brzegi zawiń tworząc na nich wyższą, podwójną warstwę ciasta. Dno wysyp bułką tartą i wstaw do lodówki.

Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek, przez minutę obgotuj w osolonej wodzie. Każdą sztukę przekrój na 3 części.

Cukinię pokrój wzdłuż na 4 części, następnie w kostkę. Pora posiekaj, zeszklij na oliwie.

Warzywa wyłóż na dno tarty.

Jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Polej nimi warzywa. Wierzch posyp parmezanem, ułóż na nim gałązki tymianku. Piecz ok. 45 minut w temp. 200 oC, aż masa się zarumieni. Przed podaniem odczekaj kilka minut, tarta będzie się łatwiej kroić.

Kategorie przepisów