Tarta z szynką na cieście phyllo (filo)
Składniki tej tarty to mix ze wszystkich zakątków Europy. Użyłam do niej greckiego ciasta filo, niemieckiej szynki, włoskiej ricotty i parmezanu. Razem stworzyły smak bardzo przypominający mi … francuski Quiche lorraine. Ale się namieszało!
Jakby jej jednak nie opisywać, jedno jest pewne- to naprawdę pyszne i szybkie do przygotowania danie. Użyłam gotowego ciasta. Filo po upieczeniu jest bardzo chrupiące, neutralne w smaku, więc sprawdzi się zarówno przy wytrawnych jak i słodkich wypiekach. Można z nim z powodzeniem eksperymentować, trzeba jednak uważać, aby nie wyschło (gdy jest surowe), staje się wtedy kruche i łamliwe.
Proporcje na dwie porcje ciasta- małe formy ok. 13 cm każda.
Tarta z szynką na cieście phyllo (filo) Składniki- ciasto filo - 4 arkusze
- jajko - 1 szt
- ricotta - ok. 200 g
- parmezan - 2 łyżki, tarty
- szynka szwardzwaldzka - 4 plastry
- cebula - 1/2 szt
- natka pietruszki - 2 łyżki, posiekana
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- masło - 4 łyżki, stopione (lub oliwa)
- oliwa - 1 łyżka
Z ciasta wykrój kwadraty nieco większe od foremek, jakich będziesz używać do pieczenia tart. Posmaruj masłem pierwszy płat, na nim ułóż kolejny, posmaruj masłem itp.
Cebulę zeszklij oliwie, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, podsmaż. W misce wymieszaj ricottę z jogurtem i jajkiem, dodaj pietruszkę, parmezan i szynkę. Przypraw do smaku.
Ciastem wyłóż foremki, napełnij farszem. Piecz ok. 30 minut w temp. 180 oC.