Tarta z rabarbarem i truskawkami

Tarta z rabarbarem i truskawkami
W poszukiwaniu przepisu trafiłam na blog Pokrojone i doprawione i skorzystałam z przepisu Kasi na takie ciasto.

Zdjęcie - Tarta z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Niestety nie posiadam (jeszcze) formy do tarty, więc użyłam tortownicy. Zmniejszyłam nieco proporcje składników.

Do ciasta użyłam:
20 dag mąki
12 dag masła
4 łyżki cukru kryształu
1 całe jajko i 1 żółtko

Farsz owocowy:
2 laski rabarbaru - pokroiłam i wymieszałam z 5 dag cukru, nadmiar soku odlałam
1,5 szklanki pokrojonych truskawek

Z podanych składników zagniotłam ciasto i włożyłam je na pół godziny do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkowałam i wylepiłam nim foremkę. Resztę ciasta rozwałkowałam i pokroiłam w 1,5-2 cm paski, które posłużyły później do dekoracji.
Ciasto zapiekłam w temperaturze ok. 160 stopni przez około 15-20 minut, następnie wyjęłam i posmarowałam ciasto żółtkiem. Włożyłam z powrotem do piekarnika, aż żółtko się ścięło.
Na ciasto wyłożyłam przygotowane wcześniej owoce. Piekłam ciasto ok. 40 minut. Kiedy owoce zaczęły się podpiekać ciasto udekorowałam przygotowanymi wcześniej paskami z surowego ciasta. Zapiekłam, aż ciasto na wierzchu się zezłociło.

Polecam przepis Kasi życzę smacznego!

Kategorie przepisów