Tarta z rabarbarem i truskawkami
W poszukiwaniu przepisu trafiłam na blog Pokrojone i doprawione i skorzystałam z przepisu Kasi na takie ciasto.
Niestety nie posiadam (jeszcze) formy do tarty, więc użyłam tortownicy. Zmniejszyłam nieco proporcje składników.
Do ciasta użyłam:
20 dag mąki
12 dag masła
4 łyżki cukru kryształu
1 całe jajko i 1 żółtko
Farsz owocowy:
2 laski rabarbaru - pokroiłam i wymieszałam z 5 dag cukru, nadmiar soku odlałam
1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Z podanych składników zagniotłam ciasto i włożyłam je na pół godziny do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkowałam i wylepiłam nim foremkę. Resztę ciasta rozwałkowałam i pokroiłam w 1,5-2 cm paski, które posłużyły później do dekoracji.
Ciasto zapiekłam w temperaturze ok. 160 stopni przez około 15-20 minut, następnie wyjęłam i posmarowałam ciasto żółtkiem. Włożyłam z powrotem do piekarnika, aż żółtko się ścięło.
Na ciasto wyłożyłam przygotowane wcześniej owoce. Piekłam ciasto ok. 40 minut. Kiedy owoce zaczęły się podpiekać ciasto udekorowałam przygotowanymi wcześniej paskami z surowego ciasta. Zapiekłam, aż ciasto na wierzchu się zezłociło.
Polecam przepis Kasi życzę smacznego!
Niestety nie posiadam (jeszcze) formy do tarty, więc użyłam tortownicy. Zmniejszyłam nieco proporcje składników.
Do ciasta użyłam:
20 dag mąki
12 dag masła
4 łyżki cukru kryształu
1 całe jajko i 1 żółtko
Farsz owocowy:
2 laski rabarbaru - pokroiłam i wymieszałam z 5 dag cukru, nadmiar soku odlałam
1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Z podanych składników zagniotłam ciasto i włożyłam je na pół godziny do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkowałam i wylepiłam nim foremkę. Resztę ciasta rozwałkowałam i pokroiłam w 1,5-2 cm paski, które posłużyły później do dekoracji.
Ciasto zapiekłam w temperaturze ok. 160 stopni przez około 15-20 minut, następnie wyjęłam i posmarowałam ciasto żółtkiem. Włożyłam z powrotem do piekarnika, aż żółtko się ścięło.
Na ciasto wyłożyłam przygotowane wcześniej owoce. Piekłam ciasto ok. 40 minut. Kiedy owoce zaczęły się podpiekać ciasto udekorowałam przygotowanymi wcześniej paskami z surowego ciasta. Zapiekłam, aż ciasto na wierzchu się zezłociło.
Polecam przepis Kasi życzę smacznego!