Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym

Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym

Zdjęcie - Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Każdy ma chyba swoje ulubione jabłko. Ja uwielbiam championy za ich smak lekko gruszkowy, za to,że nie rozpadają się podczas pieczenia. Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym.
Ciasto:

szklanka mąki
ćwierć kostki zimnego masła
3 łyżki cukru drobnego
cukier waniliowy do smaku
żółtko
2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

4 jabłka champion
3 łyżki masła
łodyga rabarbaru
3 łyżki cukru muscvado lub trzcinowy
łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe
listki mięty



Ciasto:
Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej . Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj koło ok 5 cm większe niż forma na tartę koło. Wyłóż do nasmarowanej masłem formy na tartę.

Nadzienie:
Jabłka obierz i pokrój na ósemki (bardzo przydatna jest krajalnica do jabłek na ósemki). Na patelni rozpuść masło i dodaj cukier muscovado lub trzcinowy, niech składniki połączą się w sos. Dodaj jabłka i pokrojony rabarbar. Kiedy jabłka będą prawie miękkie, zestaw i lekko wystudź. Całość przełóż na ciasto i zawiń ciasto do środka. Posyp cukrem. Na wiech jabłek rozsyp łatki migdałowe. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.

Kategorie przepisów