Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha i mango

Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha i mango

W ten ostatni sierpniowy dzień mam dla Was przepis na lekką tartę z panna cottą z dodatkiem zielonej herbaty matcha oraz białej czekolady z dużą ilością słodkiego mango i oryginalną galaretką z japońskiego wina śliwkowego. Ciasto upiekłem na kruchym spodzie z dodatkiem czarnego kakao, dzięki czemu przypomina ono smakiem słynne ciasteczka Oreo. Panna cotta z matchą to prawdziwa gratka dla miłośników deserów z zieloną herbatą. Jest lekka i orzeźwiająca, zaś niebanalnej słodyczy nadaje jej biała czekolada. Całość świetnie się komponuje z dojrzałym mango i aromatyczną galaretką z wina Umeshu, na którą pomysł powstał dość spontanicznie. Japońskie wino śliwkowe można jednak zastąpić ulubionym słodkim białym winem albo w wersji bezalkoholowej po prostu gotową galaretką krystaliczną. Gorąco polecam tę tartę na ostatni dzień wakacji. W końcu przyda się trochę słońca w tę deszczową aurę! ?

Zdjęcie - Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha i mango 

Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: 45 minut 45 min 

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao (polecam czarne)
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli morskiej

 

Panna cotta:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny (ok. 12 g)

 

Galaretka z wina śliwkowego z mango:

  • 2-3 średnio dojrzałe owoce mango (ok. 1 kg przed obraniem)
  • 150 ml japońskiego wina śliwkowego (np. Choya Umeshu)*
  • 2 łyżeczki żelatyny (ok. 8g)

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto

  1. Mąkę wsyp do miski i wymieszaj dokładnie z kakao, cukrem pudrem oraz solą. Posiekaj masło i wbij żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto, nie ogrzewając zbytnio masła. Jeżeli ciasto będzie trudno się zagniatać, dolej łyżeczkę zimnego mleka. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej nieprzywierającej formy na tartę o średnicy 30 cm (polecam te z wyjmowanym dnem). (Jeśli korzystasz z formy ceramicznej, posmaruj ją uprzednio masłem i wysyp odrobiną mąki). Ciasto ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. 
  3. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą  lub grochem. Piecz przez około 20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejne 10 minut. Odstaw do wystudzenia.

 

Panna cotta

  1. Śmietanę przelej do rondelka, dodaj cukier i zagotuj. Wyłącz ogień, pozostawiając garnek na palniku. Wsyp przesianą zieloną herbatę matcha i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
  2. Następnie wsyp drobno posiekaną czekoladę. Odstaw na moment do roztopienia się czekolady i ponownie wymieszaj.
  3. W osobnym naczyniu zalej żelatynę odrobiną zimnej wody (3 łyżeczki powinny wystarczyć), aby napęczniała. Kolejno wlej do niej kilka łyżek gorącej śmietanki i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Żelatynę wlej do garnka z kremówką i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
  4. Panna cottę odstaw do schłodzenia. Możesz również wstawić garnek do zimnej wody. Panna cottę wylej na kruchy i ostudzony spód i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.

 

Galaretka z wina śliwkowego

  1. Wino przelej do rondelka i zagotuj.
  2. W osobnym naczyniu zalej żelatynę odrobiną zimnej wody (2 łyżeczki) i odstaw do napęcznienia. Następnie wymieszaj ją w gorącym winie aż do rozpuszczenia. Galaretkę odstaw do wystudzenia.
  3. Mango obierz i odkrój miąższ od pestki. Pokrój je na plasterki, a następnie ułóż je na stężałej panna cottcie.
  4. Na wierzch wylej przestudzoną galaretkę, dokładnie pokrywając owoce. Tartę wstaw z powrotem do lodówki na przynajmniej godzinę do stężenia.

UWAGI

*Można zastąpić innym słodkim białym winem lub galaretką krystaliczną (przyrządź ją z połowy porcji wg przepisu na opakowaniu).

Zdjęcie - Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów