Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha i mango
W ten ostatni sierpniowy dzień mam dla Was przepis na lekką tartę z panna cottą z dodatkiem zielonej herbaty matcha oraz białej czekolady z dużą ilością słodkiego mango i oryginalną galaretką z japońskiego wina śliwkowego. Ciasto upiekłem na kruchym spodzie z dodatkiem czarnego kakao, dzięki czemu przypomina ono smakiem słynne ciasteczka Oreo. Panna cotta z matchą to prawdziwa gratka dla miłośników deserów z zieloną herbatą. Jest lekka i orzeźwiająca, zaś niebanalnej słodyczy nadaje jej biała czekolada. Całość świetnie się komponuje z dojrzałym mango i aromatyczną galaretką z wina Umeshu, na którą pomysł powstał dość spontanicznie. Japońskie wino śliwkowe można jednak zastąpić ulubionym słodkim białym winem albo w wersji bezalkoholowej po prostu gotową galaretką krystaliczną. Gorąco polecam tę tartę na ostatni dzień wakacji. W końcu przyda się trochę słońca w tę deszczową aurę! ?
Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha i mango
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: 45 minut 45 min
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 40 g kakao (polecam czarne)
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- ¼ łyżeczki soli morskiej
Panna cotta:
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny (ok. 12 g)
Galaretka z wina śliwkowego z mango:
- 2-3 średnio dojrzałe owoce mango (ok. 1 kg przed obraniem)
- 150 ml japońskiego wina śliwkowego (np. Choya Umeshu)*
- 2 łyżeczki żelatyny (ok. 8g)
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj dokładnie z kakao, cukrem pudrem oraz solą. Posiekaj masło i wbij żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto, nie ogrzewając zbytnio masła. Jeżeli ciasto będzie trudno się zagniatać, dolej łyżeczkę zimnego mleka. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej nieprzywierającej formy na tartę o średnicy 30 cm (polecam te z wyjmowanym dnem). (Jeśli korzystasz z formy ceramicznej, posmaruj ją uprzednio masłem i wysyp odrobiną mąki). Ciasto ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez około 20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejne 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
Panna cotta
- Śmietanę przelej do rondelka, dodaj cukier i zagotuj. Wyłącz ogień, pozostawiając garnek na palniku. Wsyp przesianą zieloną herbatę matcha i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
- Następnie wsyp drobno posiekaną czekoladę. Odstaw na moment do roztopienia się czekolady i ponownie wymieszaj.
- W osobnym naczyniu zalej żelatynę odrobiną zimnej wody (3 łyżeczki powinny wystarczyć), aby napęczniała. Kolejno wlej do niej kilka łyżek gorącej śmietanki i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Żelatynę wlej do garnka z kremówką i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
- Panna cottę odstaw do schłodzenia. Możesz również wstawić garnek do zimnej wody. Panna cottę wylej na kruchy i ostudzony spód i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.
Galaretka z wina śliwkowego
- Wino przelej do rondelka i zagotuj.
- W osobnym naczyniu zalej żelatynę odrobiną zimnej wody (2 łyżeczki) i odstaw do napęcznienia. Następnie wymieszaj ją w gorącym winie aż do rozpuszczenia. Galaretkę odstaw do wystudzenia.
- Mango obierz i odkrój miąższ od pestki. Pokrój je na plasterki, a następnie ułóż je na stężałej panna cottcie.
- Na wierzch wylej przestudzoną galaretkę, dokładnie pokrywając owoce. Tartę wstaw z powrotem do lodówki na przynajmniej godzinę do stężenia.
UWAGI
*Można zastąpić innym słodkim białym winem lub galaretką krystaliczną (przyrządź ją z połowy porcji wg przepisu na opakowaniu).