Tarta z panna cottą i truskawkami

Tarta z panna cottą i truskawkami

Czerwiec to zdecydowanie mój ulubiony miesiąc w roku! Przede wszystkim ze względu na czerwone od letniego słońca truskawy. W zeszły weekend wybrałem się na działkę i zebrałem całą kobiałkę. Drugą prawdopodobnie zjadłem podczas zrywania prosto z krzaczka, ale co zrobić, gdy truskawki z własnego ogródka smakują tak dobrze? ? Te które pozostały czym prędzej wykorzystałem na moją ulubioną tartę z panna cottą. Kruchy maślany spód z odrobiną soli morskiej, waniliowa kremowa gotowana śmietanka, a na to wszystko solidna porcja pachnących latem truskawek i galaretka ze słodkiego białego wina prosto z Włoch. Tak właśnie smakuje lato! Tarta z panna cottą i truskawkami najlepiej smakuje z kieliszkiem schłodzonego prosecco w drugiej ręce, co Wam również polecam. ? W zależności od sezonu przygotowuję ją również z innymi owocami: malinami, jeżynami, brzoskwiniami, borówkami, czy winogronami. Tarta z panna cottą to przepis wprost stworzony na lato! Można piec ją co tydzień w nowej wersji i nigdy nie potrafi się znudzić. ?

Zdjęcie - Tarta z panna cottą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tarta z panna cottą i truskawkami Łukasz

Czerwiec to zdecydowanie mój ulubiony miesiąc w roku! Przede wszystkim ze względu na czerwone od letniego słońca truskawy. W zeszły weekend wybrałem…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: 45 minut 45 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • duża szczypta soli morskiej

 

Panna cotta:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

Galaretka z białego wina*:

  • 250 ml słodkiego białego wina
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto

  1. Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło i wbij żółtka. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 30 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej pomiń ten krok). Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. 
  3. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez około 15-20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejny kwadrans, aż spód stanie się złotobrązowy. Odstaw do wystudzenia.

 

Panna cotta

  1. Śmietanę przelej do rondelka. Laskę wanilii przetnij na pół i wybierz ziarenka. Wszystko przełóż do rondelka, wsyp cukier i zagotuj. Następnie wyjmij laskę wanilii.
  2. W osobnym naczyniu zalej żelatynę odrobiną zimnej wody, aby napęczniała. Kolejno wlej do niej kilka łyżek gorącej śmietanki i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Żelatynę wlej do garnka z kremówką i wymieszaj.
  3. Panna cottę odstaw do schłodzenia. Możesz również wstawić garnek do zimnej wody. Panna cottę wylej na kruchy i ostudzony spód i wstaw do lodówki na 1-2 godzin do stężenia.

 

Galaretka z białego wina*

  1. Wino przelej do rondelka i zagotuj razem z cukrem.
  2. W osobnym naczyniu zalej żelatynę odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie wymieszaj ją w gorącym winie aż do rozpuszczenia.
  3. Na gotowej tarcie z panna cottą ułóż truskawki i wylej na nie galaretkę. Wstaw z powrotem do lodówki na około godzinę do stężenia.

UWAGI

* Galaretkę z białego wina można zastąpić zwykłą galaretką truskawkową lub galaretką krystaliczną.

Kategorie przepisów