Tarta z panna cottą i truskawkami
Czerwiec to zdecydowanie mój ulubiony miesiąc w roku! Przede wszystkim ze względu na czerwone od letniego słońca truskawy. W zeszły weekend wybrałem się na działkę i zebrałem całą kobiałkę. Drugą prawdopodobnie zjadłem podczas zrywania prosto z krzaczka, ale co zrobić, gdy truskawki z własnego ogródka smakują tak dobrze? ? Te które pozostały czym prędzej wykorzystałem na moją ulubioną tartę z panna cottą. Kruchy maślany spód z odrobiną soli morskiej, waniliowa kremowa gotowana śmietanka, a na to wszystko solidna porcja pachnących latem truskawek i galaretka ze słodkiego białego wina prosto z Włoch. Tak właśnie smakuje lato! Tarta z panna cottą i truskawkami najlepiej smakuje z kieliszkiem schłodzonego prosecco w drugiej ręce, co Wam również polecam. ? W zależności od sezonu przygotowuję ją również z innymi owocami: malinami, jeżynami, brzoskwiniami, borówkami, czy winogronami. Tarta z panna cottą to przepis wprost stworzony na lato! Można piec ją co tydzień w nowej wersji i nigdy nie potrafi się znudzić. ?
Tarta z panna cottą i truskawkami Łukasz
Czerwiec to zdecydowanie mój ulubiony miesiąc w roku! Przede wszystkim ze względu na czerwone od letniego słońca truskawy. W zeszły weekend wybrałem…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: 45 minut 45 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- duża szczypta soli morskiej
Panna cotta:
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Galaretka z białego wina*:
- 250 ml słodkiego białego wina
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło i wbij żółtka. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 30 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej pomiń ten krok). Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez około 15-20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejny kwadrans, aż spód stanie się złotobrązowy. Odstaw do wystudzenia.
Panna cotta
- Śmietanę przelej do rondelka. Laskę wanilii przetnij na pół i wybierz ziarenka. Wszystko przełóż do rondelka, wsyp cukier i zagotuj. Następnie wyjmij laskę wanilii.
- W osobnym naczyniu zalej żelatynę odrobiną zimnej wody, aby napęczniała. Kolejno wlej do niej kilka łyżek gorącej śmietanki i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Żelatynę wlej do garnka z kremówką i wymieszaj.
- Panna cottę odstaw do schłodzenia. Możesz również wstawić garnek do zimnej wody. Panna cottę wylej na kruchy i ostudzony spód i wstaw do lodówki na 1-2 godzin do stężenia.
Galaretka z białego wina*
- Wino przelej do rondelka i zagotuj razem z cukrem.
- W osobnym naczyniu zalej żelatynę odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie wymieszaj ją w gorącym winie aż do rozpuszczenia.
- Na gotowej tarcie z panna cottą ułóż truskawki i wylej na nie galaretkę. Wstaw z powrotem do lodówki na około godzinę do stężenia.
UWAGI
* Galaretkę z białego wina można zastąpić zwykłą galaretką truskawkową lub galaretką krystaliczną.