Tarta z kurkami, porem i boczkiem

Tarta z kurkami, porem i boczkiem
Zdjęcie - Tarta z kurkami, porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami, porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami, porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami, porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami, porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami, porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami, porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami, porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami, porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami, porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami, porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kurkami, porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 60 ml bardzo zimnej wody
  • szczypta soli
na farsz:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 200 g kurek
  • 100 g pora
  • 100 g cebuli
  • 100 g mrożonego groszku
  • 100 g boczku
  • 100 g startego żółtego sera
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • 1 łyżka mleka
Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta krótko miksujemy w malakserze lub łączymy zagniatając dłońmi. Powstałe ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.


Ciasto cienko rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii, przekładamy na formę do tarty, dociskamy brzegi, zabieramy nadmiar ciasta i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.


Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Spód tarty nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia. Formę wysypujemy grochem lub ceramicznymi kulkami i wkładamy do piekarnika na 15 min. Następnie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 min.


Farsz:

Cebulę oraz czosnek siekamy i szklimy na oleju Kujawskim z czosnkiem. Na patelnię dodajemy kurki, pokrojony w kostkę boczek i białą część pora pokrojoną w plasterki. Całość smażymy.

Śmietanę mieszamy z żółtym serem i żółtkami. Doprawiamy solą pieprzem oraz tymiankiem, po czym łączymy z podsmażonym farszem.


Na podpieczony spód wylewamy farsz i posypujemy go groszkiem. Z resztek ciasta wycinamy paski i tworzymy kratownice, które następnie smarujemy mlekiem. Tartę pieczemy przez 35 min.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów