Tarta z kozim serem i karmelizowanym czosnkiem

Tarta z kozim serem i karmelizowanym czosnkiem

Tarta, to jedno z tych dań do których lubię wracać. Nigdy nie zostaje po niej ani okruszek. A uwielbiam ją za tę możliwość krojenia na dowolne porcje i podawania do jedzenia w każdym momencie. To jest jedna z tych kulinarnych propozycji, która umożliwia w przypadku goszczenia przyjaciół u siebie nie być gospodynią biegającą w kółko między stołem a kuchnią. :-) 
Tym razem skorzystałam z przepisu Ottolenghiego. Tarta z kozim serem zawsze znajdzie bowiem w moim domu amatorów. :-) Do tego karmelizowany czosnek. Trudno było się nie skusić. :-) 
Zdjęcie - Tarta z kozim serem i karmelizowanym czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ciasto na tartę:

1 szklanka mąki razowej

1/2 łyżeczki soli

125 masła

1 jajo

farsz:

4 główki karmelizowanego czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka rozmarynu

1 i 1/2 szklanki trzcinowego cukru

2 łyżki oliwy

1 łyżka balsamico

250 g koziego miękkiego sera

2 jaja

250 ml koziego jogurtu

sól, pieprz

suszone zioła

Z mąki, masła, jajka i soli wyrabiam ciasto. Formuję z niego kule, owijam w folię spożywczą i na pół godziny wkładam do lodówki.
Karmelizuję czosnek. Główki czosnku dzielę na ząbki i obieram je z łusek. W małym garnuszku zagotowuję 2 szklanki wody, dodaję czosnek, od zawrzenia gotuję przez 3 minuty. Odcedzam wodę i ponownie zalewam czosnek wodą. Znów zagotowuję i znów odcedzam.  Następnie do garnuszka dodaję 2 łyżki oliwy i łyżkę balsamico, zasypuję 1 i 1/2 szklanką trzcinowego cukru, dodaję łyżeczkę suszonego tymianku i łyżeczkę rozmarynu. Karmelizuję dotąd aż ząbki nabiorą ładnego brązowego koloru. 
Zdjęcie - Tarta z kozim serem i karmelizowanym czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Formę do tarty 28 cm smaruję masłem i wykładam ciastem łącznie z brzegami. Robię dziurki widelcem i piekę w 180 stopniach przez ok. 10 minut, czyli dotąd aż ciasto będzie suche. 
W międzyczasie mieszam jogurt z jajami, doprawiam solą i pieprzem, wsypuję suszone zioła. Na podpieczonym spodzie ciasta rozkładam karmelizowane ząbki czosnku, pomiędzy nie kawałki koziego sera, a na wierzch wylewam masę jogurtowo-jajeczną.
Piekę w 180 stopniach przez ok. pół godziny.
*źródło - Yotam Ottolenghi




Kategorie przepisów