Tarta z jarmużem i porami
Jarmuż zrobił chyba największą warzywną karierę tego roku. Czipsy czy koktajle z jarmużu to już powoli klasyki, ja więc pokusiłam się o upieczenie jarmużowej tarty.
Pięknie zielone nadzienie, już na pierwszy rzut oka sugeruje, że zjemy coś zdrowego, a do tego naprawdę pysznego. I ten aspekt będę podkreślać, bo jarmuż sprawdza się tu wprost rewelacyjnie, bijąc na głowę klasycznie używany w tym przypadku szpinak cz brokuły.
Głęboki, lekko kapuściany smak w połączeniu z duszonymi porami komponuje się w pyszny duet, w sam raz na zimowy obiad.
Proporcje na formę ok. 30 cm średnicy.
Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 225 g
- masło - 140 g
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 4 łyżki
- nadzienie
- jarmuż - 200g (bez twardych łodyg)
- por - 1 szt
- jajko - 4 szt
- parmezan - 3-4 łyżki, świeżo tarty
- śmietanka kremówka - 150 ml
- olej - 1 łyżka
- masło - 1 łyżka
- gałka muszkatołowa - 1/8 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
Ciasto (wg. Gordona Ramsay'a)- mąkę z solą utrzyj w robocie kuchennym z pokrojonym w kostkę masłem, krótko- przez ok. 10 sekund. Powstanie grudkowata masa. Wlej bardzo zimną wodę, wymieszaj. Szybko połącz składniki ciasta, owiń w folie i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż foremkę do tarty, wstaw do lodówki na kwadrans.
Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążenia (np. groch lub fasolę). Piecz 15 minut z obciążeniem, a następnie 10 bez niego w temp. 180 oC.
Nadzienie- na mieszance oleju i masła zeszklij pokrojony w półtalarki por.
Jarmuż pokrój na ok. 3 cm kawałki, wytnij twarde łodyżki i obgotuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie, odlej i osusz. Jarmuż połącz z porem, przypraw solą i pieprzem, wyłóż na podpieczone ciasto.
Jajka połącz ze śmietanką i parmezanem. Przypraw tartą gałką, solą i pieprzem, wylej na tartę. Zapiekaj ok. 40 minut w temp. 200 oC do ściecia masy i lekkiego zarumienienia wierzchu.