Tarta z filo z brokułami i fetą
przepis:
kilka różyczek brokułu
100 g sera feta
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
3 arkusze ciasta filo
Brokuły ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić.
Po ostudzeniu brokuły pokroić, wymieszać z pokruszoną fetą, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i pieprz.
Masło roztopić.
Tortownicę posmarować roztopionym masłem, ułożyć arkusz ciasta (tak aby brzegi zwisały poza tortownicę) i także go posmarować masłem.
Następnie ułożyć drugi arkusz ciasta i posmarować go masłem.
Na ciasto wyłożyć połowę brokułów, przykryć je kolejnym płatem ciasta. Posmarować go roztopionym masłem i wyłożyć pozostały farsz.
Farsz przykryć płatami ciasta zwisającymi poza tortownicę. Posmarować je także masłem.
Tartę piec 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C.