Tarta z dynią i serem pleśniowym

Tarta z dynią i serem pleśniowym
Tę tartę robiłam już dwa razy – raz z kruchym ciastem, a raz z francuskim. Obydwa warianty bardzo mi smakowały, ale bardziej przypadło mi do gustu ciasto francuskie. Z okrawków, które mi zostały, zrobiłam malutkie pakieciki z kostką czekolady w środku. :)

Przepis znalazłam na forum.gazeta.pl i przyznam, że ja też robiłam to danie nieco "na oko"... ;)

Zdjęcie - Tarta z dynią i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

TARTA DYNIOWA Z SEREM PLEŚNIOWYM
1 opakowanie ciasta francuskiego,
pół kilograma oczyszczonego miąższu dyni,
100g sera pleśniowego (np. lazur, gorgonzola)
1 duże jajko,
150ml mleka,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz
rozmaryn,
2 łyżki masła

Ciasto francuskie rozmrozić. Dno tortownicy (24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wykroić koło większe niż średnica tortownicy i wyłożyć nim dno i boki formy. Podziabać widelcem i zapiec w 220 stopniach do momentu, gdy zacznie się rumienić.
W tym czasie dynię (obraną i pozbawioną pestek) pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozmarynem i odrobiną soli. Odstawić, by nieco przestygła.
Jajko wymieszać z mlekiem. Doprawić pieprzem i solą (nie za dużo soli, bo ser jest sam w sobie słony).
Dynię wyłożyć na cieście. Na nią pokruszyć ser pleśniowy. Całość zalać masą jajeczno-mleczną, by wypełniła przestrzenie między dynią, a serem.
Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.

Zdjęcie - Tarta z dynią i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów