Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami, oliwkami i pomidorkami


Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami, oliwkami i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Mam nadzieję, że miło spędzacie długi weekend :-) W Rzeszowie dziś słoneczko, my leniuchujemy w domu. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam szybką tartę z ciasta francuskiego ze szparagami, pomidorkami i oliwkami. Wyszła super, polecam i miłego odpoczywania Wam życzę :-)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego u mnie XXL
  • 9-10 szparag
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek
  • ser mozzarella lub grana padano (u mnie ten drugi)
  • 1 jajko
  • świeże listki bazylii


1. Szparagi można podgotować lub z blanszować na maśle klarowanym. ja wolę podgotować. Odcinam twarde końcówki, myję szparagi. W dużym garnku zagotowuję wodę i dodaję troszkę soli. Na wrzątek wrzucam szparagi i gotuję około 10 minut. Potem wyjmuję i studzę.
2. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, na papier wykładamy nasze ciasto, boki zawijamy. Środek smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakłuwamy widelcem i posypujemy serem (odrobinę zostawiamy).
3. Teraz układamy nasze szparagi, pokrojone na połówki pomidorki i pokrojone w plasterki oliwki. Całość posypujemy pozostałym serem.
4. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut. Po wyjęciu dekorujemy listkami, kroimy i zjadamy :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami, oliwkami i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami, oliwkami i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami, oliwkami i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami, oliwkami i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!

Tagliatelle z białymi szparaga…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Kaszotto z kurczakiem, marchew…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego

Cukiniowa zupa krem z czosnku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pieczona ciecierzyca chipotle

Pieczona ciecierzyca chipotle

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałata rzymska z boczkiem i serem pleśniowym

Sałata rzymska z boczkiem i se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Serowa tarta z dynią
1

Serowa tarta z dynią

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M
1

Tarta z batatem, serem z pleśn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta z burakami

Tarta z burakami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Quiche lorraine - placek lotaryński

Quiche lorraine - placek lotar…

food² food²
Food Square

Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Tarta szpinakowa na sezamowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta orkiszowa z dynią i fetą
1

Tarta orkiszowa z dynią i fetą

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon