Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami, oliwkami i pomidorkami
Dzień dobry :-) Mam nadzieję, że miło spędzacie długi weekend :-) W Rzeszowie dziś słoneczko, my leniuchujemy w domu. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam szybką tartę z ciasta francuskiego ze szparagami, pomidorkami i oliwkami. Wyszła super, polecam i miłego odpoczywania Wam życzę :-)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego u mnie XXL
- 9-10 szparag
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek
- ser mozzarella lub grana padano (u mnie ten drugi)
- 1 jajko
- świeże listki bazylii
1. Szparagi można podgotować lub z blanszować na maśle klarowanym. ja wolę podgotować. Odcinam twarde końcówki, myję szparagi. W dużym garnku zagotowuję wodę i dodaję troszkę soli. Na wrzątek wrzucam szparagi i gotuję około 10 minut. Potem wyjmuję i studzę.
2. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, na papier wykładamy nasze ciasto, boki zawijamy. Środek smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakłuwamy widelcem i posypujemy serem (odrobinę zostawiamy).
3. Teraz układamy nasze szparagi, pokrojone na połówki pomidorki i pokrojone w plasterki oliwki. Całość posypujemy pozostałym serem.
4. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut. Po wyjęciu dekorujemy listkami, kroimy i zjadamy :-) Smacznego :-)