Tarta "Reese's" z masłem orzechowym i czekoladą
Jeśli jesteś fanem masła orzechowego i słodyczy "Reese's" koniecznie zrób taką tartę.
Łatwa tarta, bez pieczenia. Udaje się każdemu.
Połączenie czekolady i słonego masła orzechowego w jednym cieście to mój HIT ! Uwielbiam masło orzechowe i wszelkie słodkości, w których się ono znajduje.
Pomysł na tartę zrodził się z potrzeby...potrzeby zaspokojenia chęci na słodkie.
Szybki przegląd szafek i lodówki i zapaliła się żaróweczka niczym, u Pomysłowego Dobromira.
Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. I nieskromnie napisze - dałam niezły popis zdolności kulinarnych :D
Choć wielkich zdolności przy przygotowaniu tarty z masłem orzechowym mieć nie trzeba.
Przepis na tartę jest naprawdę prosty i wymaga jedynie zmieszania poszczególnych składników.
Ciasta bez pieczenia są o tyle fajne, że przygotowuje się je naprawdę szybko. A często w efekcie końcowym ciacho wygląda jak z najlepszej cukierni.
Polecam bardzo !
PRZEPIS NA TARTĘ "REESE'S"
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
Krem orzechowy:
Krem czekoladowy:
Wykonanie:
1. Biszkopty pokruszyć w malakserze.
W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao.
Całość dokładnie wymieszać.
Tak powstałą masą wylepić dno i boki j formy do tarty o średnicy około 26-27 cm.
2. Ugotować budyń, wg przepisu na opakowaniu.
Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą ( ma dotykać do powierzchni budyniu ) i odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę zalać niedużą ilością zimnej wody. Odstawić, żeby napęczniała.
Przestygnięty budyń zmiksować z masłem orzechowym i szczyptą soli, ewentualnie dosłodzić łyżką cukru brązowego.
Żelatynę wstawić do naczynia z gorącą wodą. Rozpuścić.
Płynną żelatynę wlać do kremu orzechowego - dokładnie wymieszać składniki.
Gotowy krem wyłożyć na ciasteczkowy spód.
3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Serek mascarpone zmiksować. Dodać płynną czekoladę - połączyć składniki.
Krem czekoladowy wyłożyć na krem orzechowy.
4. Tartę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
RADA: jeśli chcecie urozmaicić smak tarty, na krem orzechowy połóżcie plasterki banana, a dopiero na to, wyłóżcie warstwę kremu czekoladowego.
Wierzch tarty możecie posypać pokrojonymi w małe kawałki cukierkami orzechowymi lub tofi.
Smacznego !
Łatwa tarta, bez pieczenia. Udaje się każdemu.
Połączenie czekolady i słonego masła orzechowego w jednym cieście to mój HIT ! Uwielbiam masło orzechowe i wszelkie słodkości, w których się ono znajduje.
Pomysł na tartę zrodził się z potrzeby...potrzeby zaspokojenia chęci na słodkie.
Szybki przegląd szafek i lodówki i zapaliła się żaróweczka niczym, u Pomysłowego Dobromira.
Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. I nieskromnie napisze - dałam niezły popis zdolności kulinarnych :D
Choć wielkich zdolności przy przygotowaniu tarty z masłem orzechowym mieć nie trzeba.
Przepis na tartę jest naprawdę prosty i wymaga jedynie zmieszania poszczególnych składników.
Ciasta bez pieczenia są o tyle fajne, że przygotowuje się je naprawdę szybko. A często w efekcie końcowym ciacho wygląda jak z najlepszej cukierni.
Polecam bardzo !
PRZEPIS NA TARTĘ "REESE'S"
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego
- 150 g masła
- 1 łyżka ciemnego kakao
Krem orzechowy:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 pełne łyżki masła orzechowego ( 100% z kawałkami orzechów )
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- szczypta soli
Krem czekoladowy:
- 100 g czekolady deserowej
- 250 g serka mascarpone
Wykonanie:
1. Biszkopty pokruszyć w malakserze.
W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao.
Całość dokładnie wymieszać.
Tak powstałą masą wylepić dno i boki j formy do tarty o średnicy około 26-27 cm.
2. Ugotować budyń, wg przepisu na opakowaniu.
Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą ( ma dotykać do powierzchni budyniu ) i odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę zalać niedużą ilością zimnej wody. Odstawić, żeby napęczniała.
Przestygnięty budyń zmiksować z masłem orzechowym i szczyptą soli, ewentualnie dosłodzić łyżką cukru brązowego.
Żelatynę wstawić do naczynia z gorącą wodą. Rozpuścić.
Płynną żelatynę wlać do kremu orzechowego - dokładnie wymieszać składniki.
Gotowy krem wyłożyć na ciasteczkowy spód.
3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Serek mascarpone zmiksować. Dodać płynną czekoladę - połączyć składniki.
Krem czekoladowy wyłożyć na krem orzechowy.
4. Tartę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
RADA: jeśli chcecie urozmaicić smak tarty, na krem orzechowy połóżcie plasterki banana, a dopiero na to, wyłóżcie warstwę kremu czekoladowego.
Wierzch tarty możecie posypać pokrojonymi w małe kawałki cukierkami orzechowymi lub tofi.
Smacznego !