Tarta porowa z sosem serowym
- SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- - mąka - 2 szkl
- - masło - 100 g
- - jajko - 1 szt
- - sól - 1 łyżeczka
- FARSZ:
- - pory - 3 szt
- - wędlina - 150 g
- - masło - 50 g
- - sól - do smaku
- - pieprz - do smaku
- - cebula - 1 szt
- SOS:
- - ser żółty - 100 g
- - ser pleśniowy ( np. lazur ) - 50 g
- - śmietana 18% słodka - 1 szkl
- - jajko - 1 szt
- - gałka muszkatołowa - do smaku
- - sól - do smaku
- - pieprz - do smaku
- Chodziła za mną … chodziła … i wychodziła!
Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową.
Fantastyczne kruche ciasto … i porowe nadzienie z serem pleśniowym tworzą rewelacyjną całość , która jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło!
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię.
Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nakłuwamy gęsto widelcem.
Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.
FARSZ:
Na patelni roztapiamy masło , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w talarki pory.
Dusimy razem kilka minut.
Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę , dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy.
SOS:
Ser żółty trzemy na tarce.
Pleśniowy drobno kroimy.
Mieszamy ze śmietaną i jajkiem.
Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.
CAŁOŚĆ :
Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto.
Zalewamy sosem serowym.
Wkładamy do piekarnika na ok. 20 – 25 min.
Zajadamy!
Smacznego!