Tarta czekoladowa z truskawkami ( bez pieczenia )

Wykorzystajcie ostatnie w sezonie truskawki i zróbcie koniecznie tartę !
Dlaczego ? Bo...jest pyszna, czekoladowa i piękna. A jeśli to Wam nie wystarcza, powiem jeszcze, że przygotowuje się ją dość szybko i nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych...choć z pozoru nie wygląda.
Czekoladowa tarta wypełniona jest przepysznym, kremowych ganachem, a jej korpus wykonany został z okruszków biszkoptowych - ja używam wysuszonych okrawków ciasta biszkoptowego. Wy takowych okrawków mieć nie musicie, możecie kupić ciastka biszkopty i pokruszyć je.
Tartę taką przygotować możecie z dowolnymi owocami na wierzchu. Wkrótce sezon na maliny, jeżyny, borówki. Wybierajcie co lubicie. Możecie też mieszać różne owoce. Na pewno będzie smacznie.
Zdjęcie - Tarta czekoladowa z truskawkami ( bez pieczenia ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA TARTĘ CZEKOLADOWĄ Z TRUSKAWKAMI
Składniki na czekoladową tartę z malinami





Kruchy spód:
  • 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao





    Ganach czekoladowy:
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 100 g czekolady mlecznej
    • 200 g śmietanki 30%




      Dodatkowo:
      • świeże truskawki

      Wykonanie:
      1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków dodać kakao i dobrze wymieszać.
      W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.
      Całość dokładnie wymieszać.
      Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty.
      2. Śmietankę przelać do rondelka i podgrzać - do zagotowania.
      Czekoladę drobno połamać lub pokroić nożem.
      Kawałki czekolady przełożyć do wysokiego naczynia ( u mnie sprawdza się plastikowy dzbanek-miarka kuchenna ) i zalać gorącą śmietanką.
      Odstawić na około 3 minuty, aż czekolada się rozpuści.
      Następnie, blenderem, zmiksować całość na aksamitny i gładki krem.
      3. Gotowy ganach wylać do kakaowego korpusu tarty.
      Tartę wstawić na chwilę do lodówki.
      Gdy ganach zacznie się "ścinać", czyli lekko twardnieć, ułożyć na wierzchu nieduże truskawki.
      Tartę dobrze schłodzić w lodówce, minimum 3-4 godziny.
      Zdjęcie - Tarta czekoladowa z truskawkami ( bez pieczenia ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
      Zdjęcie - Tarta czekoladowa z truskawkami ( bez pieczenia ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
      Zdjęcie - Tarta czekoladowa z truskawkami ( bez pieczenia ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
      Smacznego !

      Przepisy z tych kategorii

      Muffiny cukiniowo-bananowe

      Muffiny cukiniowo-bananowe

      kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
      kolorowo-torcikowo

      Krem śliwkowo – czekoladowy
      1

      Krem śliwkowo – czekoladowy

      napiecyku napiecyku
      napiecyku

      Ciasto Hawanka

      Ciasto Hawanka

      ilovebake ilovebake
      I Love Bake

      Deser z kremem czekoladowym, bananem i piernikiem

      Deser z kremem czekoladowym, b…

      Beti Beti
      kruche babeczki

      Ciasto Michałek
      3

      Ciasto Michałek

      ilovebake ilovebake
      I Love Bake

      Ciasteczka z rodzynkami i białą czekoladą

      Ciasteczka z rodzynkami i biał…

      śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
      śliwka węgierka

      Przepisy z tych kategorii

      Rustykalna tarta migdałowa z wiśniami

      Rustykalna tarta migdałowa z w…

      Nika Nika
      Gotuj zdrowo!Guten Appetit

      Tarta na zimno z owocami
      3

      Tarta na zimno z owocami

      Patrycja Patrycja
      Simply Food

      Tarta z wiśniami
      1

      Tarta z wiśniami

      Ciastkożercy Ciastkożercy
      Ciastkożercy

      Orkiszowa tarta z jabłkami

      Orkiszowa tarta z jabłkami

      kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
      kolorowo-torcikowo

      Tarta z mascarpone i jagodami
      3

      Tarta z mascarpone i jagodami

      ilovebake ilovebake
      I Love Bake

      Tarta z mascarpone i owocami
      1

      Tarta z mascarpone i owocami

      Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
      Sprawdzona Kuchnia