Tarta bez pieczenia z jogurtem greckim, figami, słonecznikiem i syropem klonowym
Już są! Długo wyczekiwane, świeże, słodkie, soczyste i pachnące. Mowa tutaj oczywiście o figach. Jednym z moich ulubionych deserów z ich udziałem jest gęsty kremowy jogurt z pokrojonymi w ćwiartki owocami, syropem klonowym i prażonym słonecznikiem. Prosto, zdrowo i megapysznie! Możemy je tak podać w salaterce w formie deseru albo w postaci błyskawicznej w przygotowaniu tarty bez pieczenia na spodzie z amarantusa ekspandowanego oraz daktyli. Poza sezonem na figi taką tartę możecie przygotować z innymi ulubionymi owocami. Polecam ją zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie — niekoniecznie leniwe, bo wystarczy, że spód przygotujecie dzień wcześniej. :)
*
SKŁADNIKI
na foremkę o średnicy 20 cm
Spód:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- ½ szklanki wiórek kokosowych
- ¾ szklanki daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 6 dojrzałych fig
- 400 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego*
- 3 łyżki nasion słonecznika
- syrop klonowy
Podanie Słonecznik podpraż na suchej patelni i wystudź. Figi umyj, odetnij im ogonki i poprzekrawaj na połówki lub ćwiartki. Przed samym podaniem na schłodzony spód wyłóż jogurt naturalny, ułóż figi, posyp słonecznikiem i polej syropem klonowym.
*Jogurt powinien być bardzo gęsty. Warto wybrać prawdziwy jogurt grecki lub bałkański. Świetnie tutaj pasuje również gęsty jogurt z mleka koziego.
*