Tajska zupa z kurczakiem
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Przepyszna, aromatyczna zupa, pełna warzyw i mięsa z kurczaka. Doskonały smak ta zupa zawdzięcza oczywiście mleku kokosowemu a egzotycznego charakteru nadaje jej pasta curry. Oczywiście stopień pikantności należy dostosować do własnej wytrzymałości:)
Składniki- filet z kurczaka - 1 szt.
- papryczka chilli - 1/2 strączka
- czerwona pasta curry - 1/2 łyżeczki
- imbir - 4 cm korzenia
- czosnek - 2 ząbki
- czerwona papryka - 1 szt.
- seler naciowy - 2 łodygi
- marchewka - 1 szt.
- mleko kokoswe - 1 puszka
- makaron ryżowy - 1/2 opakowania
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- szczypiorek - do posypania
Makaron zalać wrzącą wodą, odstawić na 15 min. Po tym czasie odcedzić i koniecznie pokroić.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić pastę curry, przesmażyć, dodać imbir oraz czosnek i plasterki marchewki i przemieszać. Następnie dodać kawałki kurczaka i smażyć 3 min. Wlać około 3 l wody lub bulionu. Gotować około 15 min. Następnie dodać pokrojoną paprykę i selera naciowego. Gotować około 7-10 min. Wlać mleko kokosowe, dodać okrojony makaron ryżowy, dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, ew. sosem rybnym. Posypać szczypiorkiem.
Smacznego:)