Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami
Dziś zapraszam po przepis na szybkie, pyszne i przyjemne tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami w pysznym sosie śmietanowym. To jedno z tych dań, które robi się łatwo i przyjemnie, a zawsze smakują każdemu. Danie idealnie dla zmęczonych świątecznym gotowaniem ? Najpierw podsmażamy szybko wołowinę, tak tylko do zarumienienia, następnie dodajemy pory z grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy i danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym, pycha! Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami(4 porcje)
Składniki:
- 300 g steka wołowego (u mnie piękny rostbef), pokrojonego w cieńsze plasterki
- 150 g grzybów boczniaków, większe przekrojone na pół
- 250 g pora, oczyszczonego i krojonego w cienkie plasterki (biała i jasnozielona część)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 120 ml białego wina
- listki z 3 – 4 gałązek tymianku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szklanka śmietanki 36%
- 40 g startego parmezanu, plus ekstra do podania
- 200 g makaronu typu tagliatelle
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż wołowinę i podsmaż do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na talerz.
- Do tej samej patelni włóż pory i podsmażaj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, do miękkości.
- Następnie dodaj czosnek, tymianek i grzyby i smaż przez około 3 minuty, po czym dopraw solą i pieprzem. Zwiększ ogień do dużego, wlej wino i gotuj, aż prawie całkiem odparuje.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
- Do patelni dodaj mąkę, musztardę, parmezan i śmietankę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Na koniec wmieszaj do sosu wołowinę i makaron, podgrzej i podawaj danie posypane parmezanem.
Smacznego!
English version
Beef leek and oyster mushroom tagliatelle(4 servings)
Ingredients:- 300 g beef steak, sliced
- 150 g oyster mushrooms, bigger halved
- 250 g leeks, cleaned and sliced
- 2 fat cloves of garlic, minced
- 120 ml white wine
- 3 or 4 sprigs of thyme, leaves
- 1 heaped tbs plain flour
- 1 tsp Dijon mustard
- 1 cup double cream
- 40 g parmesan cheese, finely grated plus more for serving
- 200 g tagliatelle pasta
- salt and pepper
Preparation:
- Heat the oil in a large pan, add beef and cook until browned, thes set aside on the plate.
- To the same pan add the leeks and cook over medium heat for about 10 minutes, stirring from time to time, until soft.
- Add the garlic, thyme and mushrooms and cook for about 3 minutes, season with salt and pepper then turn up the heat and add the wine. Cook until almost evaporates.
- In the meantime, cook tagliatelle according to package directions, drain and set aside.
- Add the flour, mustard, parmesan cheese and double cream to the pan with leeks and mushrooms and stir well. Cook for 5 minutes and season with salt and pepper to taste.
- Mix in pasta along with beef and heat through. Serve sprinkled with parmesan cheese.
Enjoy!