Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami

Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami

Dziś zapraszam po przepis na szybkie, pyszne i przyjemne tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami w pysznym sosie śmietanowym. To jedno z tych dań, które  robi się łatwo i przyjemnie, a zawsze smakują każdemu. Danie idealnie dla zmęczonych świątecznym gotowaniem ? Najpierw podsmażamy szybko wołowinę, tak tylko do zarumienienia, następnie dodajemy pory z grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy i danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym, pycha! Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami

(4 porcje)

Składniki:

  • 300 g steka wołowego (u mnie piękny rostbef), pokrojonego w cieńsze plasterki
  • 150 g grzybów boczniaków, większe przekrojone na pół
  • 250 g pora, oczyszczonego i krojonego w cienkie plasterki (biała i jasnozielona część)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 120 ml białego wina
  • listki z 3 – 4 gałązek tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szklanka śmietanki 36%
  • 40 g startego parmezanu, plus ekstra do podania
  • 200 g makaronu typu tagliatelle
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż wołowinę i podsmaż do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na talerz.
  2. Do tej samej patelni włóż pory i podsmażaj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, do miękkości.
  3. Następnie dodaj czosnek, tymianek i grzyby i smaż przez około 3 minuty, po czym dopraw solą i pieprzem. Zwiększ ogień do dużego, wlej wino i gotuj, aż prawie całkiem odparuje.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  5. Do patelni dodaj mąkę, musztardę, parmezan i śmietankę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  6. Na koniec wmieszaj do sosu wołowinę i makaron, podgrzej i podawaj danie posypane parmezanem.

Smacznego!

Zdjęcie - Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Beef leek and oyster mushroom tagliatelle

(4 servings)

Ingredients:
  • 300 g beef steak, sliced
  • 150 g oyster mushrooms, bigger halved
  • 250 g leeks, cleaned and sliced
  • 2 fat cloves of garlic, minced
  • 120 ml white wine
  • 3 or 4 sprigs of thyme, leaves
  • 1 heaped tbs plain flour
  • 1 tsp Dijon mustard
  • 1 cup double cream
  • 40 g parmesan cheese, finely grated plus more for serving
  • 200 g tagliatelle pasta
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Heat the oil in a large pan, add beef and cook until browned, thes set aside on the plate.
  2. To the same pan add the leeks and cook over medium heat for about 10 minutes, stirring from time to time, until soft.
  3. Add the garlic, thyme and mushrooms and cook for about 3 minutes, season with salt and pepper then turn up the heat and add the wine. Cook until almost evaporates.
  4. In the meantime, cook tagliatelle according to package directions, drain and set aside.
  5. Add the flour, mustard, parmesan cheese and double cream to the pan with leeks and mushrooms and stir well. Cook for 5 minutes and season with salt and pepper to taste.
  6. Mix in pasta along with beef and heat through. Serve sprinkled with parmesan cheese.

Enjoy!

Zdjęcie - Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów