Tagliatelle z wędzonym łososiem, marchewką i groszkiem

Tagliatelle z wędzonym łososiem, marchewką i groszkiem

Wracam do codzienności po weekendzie całkowicie wybita z równowagi. Jeszcze nie wiem jak uporam się z tym wszystkim co wysypało mi się na głowę, jak z dziurawego worka… Coś w środku każe mi myśleć, że będzie dobrze… Próbuję trzymać się tego obiema rękami… ze wszystkich sił.

A tymczasem trzeba ugotować obiad. Za oknem buro, szaro, mokro i ponuro – trudno odpowiednio sklasyfikować to, co tam się dzieje – jest depresyjnie –  lepsze słowo nie przychodzi mi do głowy. Rozrzedzam więc tę nieciekawą atmosferę kolorami na talerzu i serwuję na obiad tagliatelle z łososiem, duszoną marchewką i zielonym groszkiem i przynajmniej jest pysznie.

Makaron łososiem wędzonym, marchewką i groszkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 200g wędzonego łososia
  • makaron tagliatelle, szerokie wstążki lub inny np farfalle (kokardki) ok 300g
  • 2 niezbyt duże marchewki
  • ok 200-250g mrożonego zielonego groszku
  • 150ml słodkiej śmietanki 30%
  • łyżeczka masła
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól/pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

  • marchewkę obrać, pokroić w półplasterki i udusić w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła.
  • Gdy marchewka jest już miękka, dodać groszek i podgotować 5-7 minut.
  • Miękkie warzywa zalać śmietanką i doprawić do smaku i dodać posiekany koperek. Gotować przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, a następnie odcedzić.
  • Łososia posiekać na drobne paski i wrzucić razem z makaronem do sosu.
  • Podgrzać przez chwilę i przełożyć na talerze.
  • Podawać od razu.
Smacznego !

Kategorie przepisów