Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem

Ten przepis na tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem to moja interpretacja słynnych włoskich makaronów al tartufo nero — z czarną truflą, które moim zdaniem jest szczytem włoskiego wyrafinowania i prostoty. Chyba żaden inny naród tak cudownie nie potrafi łączyć tych dwóch przeciwstawnych pojęć. Czarny czosnek, który jest fermentowany w wysokiej temperaturze, moim zdaniem bardzo przypomina właśnie trufle. Jest pełen charakterystycznego smaku umami z dużą dozą karmelowej słodyczy. To wprost przegenialny składnik, który aż się prosi o subtelne i bezpretensjonalne połączenia. Dlatego inspirując się włoską pastą, postanowiłem przygotować własną wersję tagliatelle, gdzie truflę podmieniłem czarnym czosnkiem. Przygotowując to danie, należy pamiętać o wyborze dobrego makaronu lub samodzielne jego przygotowanie. Najlepsze będzie tagliatelle all’uovo na samych jajkach. Należy również nie zapominać o świeżo mielonym lub młotkowanym pieprzu, bo tylko taki zapewni maksimum aromatu. Tagliatelle z czarnym czosnkiem nie wymaga dodatku sera, ale moim zdaniem jest on miłym dodatkiem. Parmezan, grana padano czy pecorino romano sprawdzą się znakomicie i spotęgują smak umami. Jeśli już zapoznaliście się z czarnym czosnkiem i nie do końca wiecie, co z nim zrobić to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. A jeśli nadal się zastanawiacie, czy warto sięgnąć po ten bądź co bądź „egzotyczny” produkt, to ten przepis może pomóc Was przekonać.

Zdjęcie - Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem Łukasz Ten przepis na tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem to moja interpretacja słynnych włoskich makaronów al tartufo nero — z czarną truflą, które moim zdaniem jest szczytem włoskiego… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 15 minut 15 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu tagliatelle all'uovo
  • 1 główka czarnego czosnku
  • 100 g parmezanu lub grana padano
  • 1 łyżka masła
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku.
  2. W tym czasie zetrzyj na drobnych oczkach parmezan i pokrój w plasterki obrany czosnek.
  3. Makaron odcedź, odlewając ok. 50-75 ml wody. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć makaron oraz parmezan. Energicznie wymieszaj, dolewając powoli wodę.
  4. Na sam koniec dopraw czarnym pieprzem i wrzuć pokrojony czosnek. Podawaj od razu. Wierzch makaronu możesz posypać dodatkową porcją parmezanu.

Przepisy z tych kategorii

Makaron z sosem serowym
1

Makaron z sosem serowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron alla Norma
1

Makaron alla Norma

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Imprezowa sałatka z tortellini
1

Imprezowa sałatka z tortellini

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron w cukiniowo-serowym sosie z brokułami

Makaron w cukiniowo-serowym so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dobre spaghetti z warzywnym sosem
1

Dobre spaghetti z warzywnym so…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Makaron alla Norma
1

Makaron alla Norma

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Buraki zasmażane

Buraki zasmażane

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami i serem żółtym

Siekane kotleciki drobiowe z w…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z selera, gruszki z serem pleśniowym

Sałatka z selera, gruszki z se…

figmara figmara
figowe smaki

Filet z kurczaka w porach w sosie curry
3

Filet z kurczaka w porach w so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu