Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem

Ten przepis na tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem to moja interpretacja słynnych włoskich makaronów al tartufo nero — z czarną truflą, które moim zdaniem jest szczytem włoskiego wyrafinowania i prostoty. Chyba żaden inny naród tak cudownie nie potrafi łączyć tych dwóch przeciwstawnych pojęć. Czarny czosnek, który jest fermentowany w wysokiej temperaturze, moim zdaniem bardzo przypomina właśnie trufle. Jest pełen charakterystycznego smaku umami z dużą dozą karmelowej słodyczy. To wprost przegenialny składnik, który aż się prosi o subtelne i bezpretensjonalne połączenia. Dlatego inspirując się włoską pastą, postanowiłem przygotować własną wersję tagliatelle, gdzie truflę podmieniłem czarnym czosnkiem. Przygotowując to danie, należy pamiętać o wyborze dobrego makaronu lub samodzielne jego przygotowanie. Najlepsze będzie tagliatelle all’uovo na samych jajkach. Należy również nie zapominać o świeżo mielonym lub młotkowanym pieprzu, bo tylko taki zapewni maksimum aromatu. Tagliatelle z czarnym czosnkiem nie wymaga dodatku sera, ale moim zdaniem jest on miłym dodatkiem. Parmezan, grana padano czy pecorino romano sprawdzą się znakomicie i spotęgują smak umami. Jeśli już zapoznaliście się z czarnym czosnkiem i nie do końca wiecie, co z nim zrobić to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. A jeśli nadal się zastanawiacie, czy warto sięgnąć po ten bądź co bądź „egzotyczny” produkt, to ten przepis może pomóc Was przekonać.

Zdjęcie - Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem Łukasz Ten przepis na tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem to moja interpretacja słynnych włoskich makaronów al tartufo nero — z czarną truflą, które moim zdaniem jest szczytem włoskiego… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 15 minut 15 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu tagliatelle all'uovo
  • 1 główka czarnego czosnku
  • 100 g parmezanu lub grana padano
  • 1 łyżka masła
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku.
  2. W tym czasie zetrzyj na drobnych oczkach parmezan i pokrój w plasterki obrany czosnek.
  3. Makaron odcedź, odlewając ok. 50-75 ml wody. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć makaron oraz parmezan. Energicznie wymieszaj, dolewając powoli wodę.
  4. Na sam koniec dopraw czarnym pieprzem i wrzuć pokrojony czosnek. Podawaj od razu. Wierzch makaronu możesz posypać dodatkową porcją parmezanu.

Przepisy z tych kategorii

Makaron z orzechami i serem pleśniowym

Makaron z orzechami i serem pl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sos carbonara z grzybami
1

Sos carbonara z grzybami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tagliatelle z pomidorowym ragout z wieprzowiną

Tagliatelle z pomidorowym rago…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tagliatelle z warzywami smażonymi w marynacie słodka papryka - zioła

Tagliatelle z warzywami smażon…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Serowe tagliatelle z bazylią

Serowe tagliatelle z bazylią

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami

Tagliatelle z wołowiną, porami…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Kakao z piankami
2

Kakao z piankami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z sałaty rzymskiej i sosu farmerskiego

Surówka z sałaty rzymskiej i s…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Majonez bez jajek

Majonez bez jajek

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Turecki dip marchewkowy

Turecki dip marchewkowy

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Sos farmerski
2

Sos farmerski

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy