Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem
Ten przepis na tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem to moja interpretacja słynnych włoskich makaronów al tartufo nero — z czarną truflą, które moim zdaniem jest szczytem włoskiego wyrafinowania i prostoty. Chyba żaden inny naród tak cudownie nie potrafi łączyć tych dwóch przeciwstawnych pojęć. Czarny czosnek, który jest fermentowany w wysokiej temperaturze, moim zdaniem bardzo przypomina właśnie trufle. Jest pełen charakterystycznego smaku umami z dużą dozą karmelowej słodyczy. To wprost przegenialny składnik, który aż się prosi o subtelne i bezpretensjonalne połączenia. Dlatego inspirując się włoską pastą, postanowiłem przygotować własną wersję tagliatelle, gdzie truflę podmieniłem czarnym czosnkiem. Przygotowując to danie, należy pamiętać o wyborze dobrego makaronu lub samodzielne jego przygotowanie. Najlepsze będzie tagliatelle all’uovo na samych jajkach. Należy również nie zapominać o świeżo mielonym lub młotkowanym pieprzu, bo tylko taki zapewni maksimum aromatu. Tagliatelle z czarnym czosnkiem nie wymaga dodatku sera, ale moim zdaniem jest on miłym dodatkiem. Parmezan, grana padano czy pecorino romano sprawdzą się znakomicie i spotęgują smak umami. Jeśli już zapoznaliście się z czarnym czosnkiem i nie do końca wiecie, co z nim zrobić to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. A jeśli nadal się zastanawiacie, czy warto sięgnąć po ten bądź co bądź „egzotyczny” produkt, to ten przepis może pomóc Was przekonać.
Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem Łukasz Ten przepis na tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem to moja interpretacja słynnych włoskich makaronów al tartufo nero — z czarną truflą, które moim zdaniem jest szczytem włoskiego… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 15 minut 15 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu tagliatelle all'uovo
- 1 główka czarnego czosnku
- 100 g parmezanu lub grana padano
- 1 łyżka masła
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku.
- W tym czasie zetrzyj na drobnych oczkach parmezan i pokrój w plasterki obrany czosnek.
- Makaron odcedź, odlewając ok. 50-75 ml wody. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć makaron oraz parmezan. Energicznie wymieszaj, dolewając powoli wodę.
- Na sam koniec dopraw czarnym pieprzem i wrzuć pokrojony czosnek. Podawaj od razu. Wierzch makaronu możesz posypać dodatkową porcją parmezanu.