Tagine z dynią. Pokochasz ten przepis

Tagine z dynią. Pokochasz ten przepis




Zdjęcie - Tagine z dynią. Pokochasz ten przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDlaczego pokochasz? Bo jest warzywne, rozgrzewające, pełne marokańskich aromatów i smaków dzięki kiszonej cytrynie, przyprawom i ziołom. Gorące podałam komosą.


Składniki:

1 kiszona cytryna

przyprawy: po 1/2 łyżeczki cynamonu, kardamonu, kminu, kolendry, papryczki chili, kurkumy

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

sól do smaku

1 szczypta szafranu

2 liście laurowe

2 łyżki oliwy

1 dynia

cebula

2 ząbki czosnku

2 sm. świeżego imbiru

pomidory w puszcze lub swieże kokrajlowe 250 g

1 łyżczka koncentratu

1 papryka czerwona ( u mnie podłużna)

marchew

świeża mięta i lolendra ( po 1 garści)

Przygotowanie:

Dynię umyć i pokroić w kostkę, paprykę na małe kawałki, cebulę w piórka, marchew w skośne plastry a imbir na zapałki.

W naczyniu żaroodpornym rozgrzej na średnim ogniu oliwę i dodaj przyprawy. Smaż kilka minut, następnie dodaj cebulę oraz czosnek i imbir. Po zeszkleniu się cebuli dodaj resztę warzyw, posól do smaku i dodaj pokrojoną w kosteczkę kiszoną cytrynę. Nakryj pokrywą i duś 30 minut. Na koniec kiedy dodaj szafran i koncentrat. Wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z komosą z posiekaną miętą i nacią kolendry.


Zdjęcie - Tagine z dynią. Pokochasz ten przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów