Tagiatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym
Przepis na fit tagliatelle w sosie pieczarkowym z kurczakiem bez laktozy:
Składniki na tagiatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym:
- 250 g makaronu tagliatelle pełnoziarnistego
- 2 duże piersi z kurczaka (ok. 400 g), pokrojone w kostkę
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji
Jak zrobić tagiatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym?
- Ugotuj tagliatelle według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż przez około 5-7 minut, aż będzie dobrze przypieczony ze wszystkich stron.
- Dodaj plastry pieczarek i smaż razem z kurczakiem przez kolejne 5 minut.
- W oddzielnym naczyniu rozpuść mąkę kukurydzianą w mleku roślinnym, a następnie dodaj ten sos do patelni z kurczakiem i pieczarkami.
- Wlej bulion warzywny i gotuj całość przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj tagliatelle z sosem pieczarkowym i kurczakiem, posypane świeżymi ziołami do dekoracji.
Smacznego!
Ciekawostka: Pieczarki, będące głównym składnikiem tego dania, są bogatym źródłem witaminy D. Pomaga ona w utrzymaniu zdrowia kości i wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodając je do swoich potraw, możesz wprowadzić dodatkową dawkę tej ważnej witaminy do swojej diety!
Udostępnij
Etykiety Tragiatele z kurczakiem w sosie pieczarkowym: Fit i Lekkie danie bez laktozy