Szynka wieprzowa z szynkowaru

Zdjęcie - Szynka wieprzowa z szynkowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDawniej wędliny miały inny smak, aromat i charakterystyczną lekko szarawą barwę. Z 10 kg szynki powstawało 8 kg gotowego wyrobu. Trudno je porównywać z dzisiejszymi nienaturalnie różowymi, napompowanymi wodą i niezdrowymi dodatkami wędlinami. Dziś z 10 kg szynki może powstać nawet 20 kg produktu! Na opakowaniach wędlin sklepowych możemy znaleźć szereg nazw rozmaitych, chemicznych dodatków i konserwantów. Dlatego warto przygotować domową wędlinę. Jakiś czas temu zakupiłam szynkowar i przyznam szczerze, że nie żałuję. Wprawdzie przygotowanie szynki zajmuje kilka dni, ale za to wiemy, co jemy i znamy jej skład. Do tego ten niepowtarzalny smak i pyszna galaretka, którą uwielbiam. Ja przymierzam się do kupna drugiego szynkowaru, a Was zachęcam do zapoznania się z przepisem. Może również się skusicie na kupno szynkowaru, tak jak moja mama.

Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 2 hr

Ingredients

  1. 800 g szynki wieprzowej
  2. 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  3. 100 ml wody
  4. 1 łyżka soli peklowej
  5. 1 płaska łyżeczka cukru
  6. 2 łyżeczki żelatyny
  7. ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego
  8. ⅓ łyżeczki majeranku
  9. 2 - 3 ząbki czosnku
  10. szczypta gałki muszkatołowej

Instructions

  1. Szynkę kroimy w małą kostkę, pozostawiając tłuszcz. Dodajemy mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku majerankiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodajemy cukier, sól peklową, mieszamy i odstawiamy. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste.
  2. Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W wysokim garnku doprowadzamy wodę do temperatury 80-85'C i wstawiamy szynkowar.
  3. Na boku garnka umieszczamy termometr i parzymy mięso przez 2 godziny. Kiedy temperatura wody zacznie spadać do 70'C , ponownie podgrzewamy ją do temperatury 80-85'C. Po upływie czasu parzenia szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i przez dziurką w pokrywie wylewamy zebraną wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie szynkowar wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy szynkę. Jeżeli szynka nie chce wyjść należy zanurzyć dno szynkowaru w ciepłej wodzie.

Notes

  1. - woda w garnku powinna sięgać około 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze
  2. - szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni

Przepisy z tych kategorii

Boczek gotowany
1

Boczek gotowany

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Rolada z boczku
1

Rolada z boczku

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pieczeń
2

Pieczeń

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Karkówka na dziko - w jałowcu i kolendrze
2

Karkówka na dziko - w jałowcu…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pyszna wiejska kiełbasa
1

Pyszna wiejska kiełbasa

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Szynka wieprzowa z szynkowaru
1

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Beti Beti
kruche babeczki