Szynka domowa drobiowa
Pamietam z dziecinstwa zapach czosnku w kielbasie ktora robila nam moja mama-kielbasa ktora mogla lezec w lodowce dlugo i byla wciaz swieza i bardzo smaczna- dzisiejsze wedliny dalekie sa od idealu- kupione plasterki szybko traca swiezosc i smak ale.....jest na to sposob!
Szyneczke mozemy zrobic we wlasnej kuchni- dzisiaj polecam szynke drobiowa z dodatkiem prawdziwego nie sproszkowanego czosnku i co wazne - szynka jest bez konserwantow.
Zapraszam!
Szynka domowa drobiowa
. 500 gr piersi z kurczaka
. 4 podudzia z kurczaka
. 1 lyzka maki ziemniaczane
. 1/2 szklanki zimnej wody
. 1 duzy zabek czosnku
. papryka slodka,pieprz,sol
. papryka ostra 1/2 lyzeczki
. folia spozywcza
Wykonanie
- z udek zdejmujemy skorke i wyjmujemy kosc- podobnie traktujemy piersi
- gotowe mieso najpierw kroimy w paski,potem w kostke i na koniec chwile calosc siekamy tak, aby calosc ze soba polaczyc
- mieso przekladamy do miski,przepuszczamy przez praske czosnek, posypujemy przyprawami do smaku i make - wszysko dokladnie mieszamy
- na koniec dodajemy zimna wode ,mieszmy dokladnie wszystkie skladniki owijamy miske folia spozywcza i odstawiamy najlepiej na noc.
- mase miesa wykladamy na folie spozywcza ,formujemy rolade i szczelnie owijamy ja folia kilka razy
- na koniec zaciskamy koncowki folii
- gotowa rolade przekladamy do garnka z gotujaca woda
- szynke gotujemy na wolnym ogniu!!!!!!!- pamietajac aby delikatnie przewracac ja na boki
- gotujemy ok. 30min.
- szynke wyjmujemy na polmisek delikatnie pomagajac sobie dwiema lopatkami
- tak przygotowana odstawamiamy do lodowki na kilka godz.- najlepiej na cala noc
- delikatnie nacinamy nozycami folie i zdejmujemy ja z szynki - juz gotowa aby ja kroic i podawac
Smacznego!