Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem
Dziś przedstawiam Wam przepis na danie z mojej ostatnio ulubionej kuchni indyjskiej. Wertując moją kolekcję książek w poszukiwaniu natchnienia na łatwy, szybki i pyszny obiad, wpadł mi w oko przepis na curry z kurczakiem i szpinakiem jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera. Generalnie jego książka “Simple honest food” jest kopalnią genialnych, prostych i rewelacyjnych przepisów. Nie pierwszy raz z niej skorzystałam i po raz kolejny się nie zawiodłam. Curry wyszło przepyszne, delikatne, nie za pikantne z soczystym kurczakiem i szpinakiem. Świetnie zgrało się z makaronem ryżowym, ale też można podawać je z ryżem jeśli lubisz. Ja za nim nie przepadam, więc wymieniam na inne zapychacze ? Jeżeli chcielibyście spróbować innych, przetestowanych przeze mnie, pyszności tego autora, polecam kurczaka w sosie karmelowym lub dietetyczny butter chicken, palce lizać! Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 750 g mięsa z nadudzi kurczaka, pokrojonego w grubszą kostkę
- 400g (1 puszka) krojonych pomidorów
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 100 g liści szpinaku baby, ew. posiekanych
- duża garść świeżej kolendry, posiekanej
- makaron ryżowy lub ugotowany ryż, do podania
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 do 6 minut, do zeszklenia. Dodaj kmin, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne, czosnek i imbir i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 2 minuty.
- Dodaj kurczaka, zwiększ ogień do dużego i smaż aż do zarumienienia, przez około 5 minut.
- Wmieszaj krojone pomidory i sól i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień , przykryj patelnię i gotuj curry przez 15 minut. Na koniec dodaj szpinak i dopraw całość cukrem, sokiem z limonki, ewentualnie solą i pieprzem i gotuj aż szpinak “zwiędnie”.
- Zdejmij patelnię z ognia, posyp posiekaną kolendrą i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Easy chicken and spinach curry(4 servings)
Ingredients:
- 2 tbsp vegetable oil
- 1 large onion, chopped
- 2 tsp ground cumin
- 2 tsp ground coriander
- ½ tsp turmeric
- 1 pinch cayenne pepper
- 2 garlic cloves, crushed
- 1 tbsp freshly grated ginger
- 750 g boneless chicken thighs, cubed
- 400 g tin chopped tomatoes
- ½ tsp salt
- 2 tsp soft brown sugar
- 1 tbsp fresh lime juice
- 100 g baby spinach leaves, finely chopped
- large handful fresh coriander, chopped
- rice noodles, steamed rice, to serve
Preparation:
- Heat the oil in a large heavy-based pan over a medium heat. Add the onion and cook, stirring for 5 to 6 minutes until soft. Add the cumin, coriander, turmeric, cayenne pepper, garlic and ginger, and cook, stirring for 2 minutes more.
- Add the chicken and increase the heat to medium-high. Cook, stirring often until the chicken is browned, about 5 minutes.
- Stir in the tomatoes and salt and bring to simmering point. Reduce the heat to low, cover the pan and simmer gently for 15 minutes. Add the brown sugar, lime juice and baby spinach and stir until the spinach has just wilted.
- Remove from the heat, sprinkle with the chopped coriander and serve with rice or rice noodles.
Enjoy!