Szybkie ciasto z truskawkami
W kuchni pachnie truskawkami…na obiad ryż z koktajlem truskawkowym, a w piekarniku jogurtowe z truskawkami. Wreszcie są… nasze truskawki. Czerwone, pachnące, aromatyczne. Dzisiaj zapraszam na ciasto z truskawkami na bazie jogurtu. Jest lekkie, ma winny smak truskawek i co ważne, jest bardzo proste do zrobienia. Polecam na weekend :-)
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 25 g roztopionego masła
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g truskawek umytych i podzielonych na połówki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubijam na najniższych obrotach na puszysty krem. Stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję jogurt i masło, całość mieszam delikatnie, tylko do połączenia. Na końcu dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto daję na małą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję powierzchnię. Na ciasto wykładam truskawki brzuszkami do dołu. Piekę 30 min. w temp.180 stopni ( do suchego patyczka ).Gotowe można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)