Szybkie ciasto z rabarbarem
Tak jak wspominałam w poście na fb możemy tutaj użyć różnych owoców takich jak: śliwki, brzoskwinie czy jabłka.
Bez użycia miksera. Wystarczy rózga kuchenna.
I jest tak samo proste i pyszne jak ekspresowe ciasto z jagodami.
Forma: okrągła o średnicy 23 cm
Składniki:
500g rabarbaru
2 jajka
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki
1/4 szklanki mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Nastaw piekarnik na 180C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
2. Obierz i pokrój w kostkę rabarbar.
3. W większej misce wymieszaj jajka, cukier i sól. Dodaj mąkę, mleko i proszek do pieczenia i mieszaj do połączenia się składników. Nie dłużej.
4. Delikatnie wmieszaj rabarbar w ciasto.
5. Wylej ciasto do formy i posyp migdałami. Piecz 35-40 minut albo do wyciągnięcia suchego patyczka.