Szybkie ciasto z rabarbarem, bez użycia miksera

Ekspresowe ciasto z rabarbarem, bez użycia miksera. Lekko słodki smak ciasta, kontrastuje z kwaskowatym smakiem rabarbaru. Ciasto możesz zrobić z dowolnymi, letnimi owocami. Zamiast kruszonki, użyłam posiekanych orzechów laskowych.

Ciasto na małą tortownicę z małej ilości składników, mięciutkie, pachnące, bardzo smaczne. Polecam serdecznie 🙂

Zdjęcie - Szybkie ciasto z rabarbarem, bez użycia miksera - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                Składniki na ciasto z rabarbarem bez użycia miksera / średnica 25 cm.
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • garść posiekanych orzechów
  • 2 mniejsze łodygi rabarbaru
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar umyj, usuń końcówki i liście, pokrój na mniejsze kawałki. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz.

Jajka wbij do miseczki, dodaj cukier. Całość energicznie ubijaj rózgą kuchenną, do powstania jednolitej masy.

Dodaj mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, dokładnie połącz składniki. Dodaj olej, ponownie pomieszaj.

Masę przelej do tortownicy, na powierzchni równomiernie rozłóż kawałki rabarbaru.

Ciasto piecz w temperaturze 180 – 170 stopni, około 35 minut. Powierzchnia ciasta, powinna się mocno przyrumienić. Gotowe ciasto, zostaw do schłodzenia.

Przed podaniem, posyp cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Szybkie ciasto z rabarbarem, bez użycia miksera - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy