Szybkie ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami

Szybkie ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami

Zdjęcie - Szybkie ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy czasu brak, ale świąteczne ciasto musi być – polecam szybkie ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami. Do ciasta użyłam oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Dzięki niemu ciasto długo pozostaje świeże, a dodatkowo jest wilgotne i lekkie. Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku, a dodatkowo jest źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K.

Składniki na szybkie ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami:

Składniki na formę o średnicy 23 cm lub keksówkę o wymiarach 30×11 cm:

  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • 90 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 duże jabłko + 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 g orzechów włoskich lub pekanów

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 60 ml śmietany kremówki 30%
  • posiekane pistacje
  • jadalne płatki róż

Zdjęcie - Szybkie ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec szybkie ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami?

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w większą kostkę. Pokrojone jabłko wymieszać z 1 łyżką mąki pszennej. Orzechy drobno posiekać.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dolać olej Kujawski i śmietanę, a całość zmiksować krótko – tylko do połączenia.

Do masy przesiać mąkę pszenną, gorzkie kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Całość wymieszać. Dodać jabłko i orzechy. Krótko wymieszać.

Formę wysmarować olejem rzepakowym i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180*C w trybie “góra-dół”.

Ciasto piernikowe z jabłkiem i orzechami przełożyć do naszykowanej formy i piec przez 40 min. w temperaturze 180*C do suchego patyczka. Jeszcze letnie ciasto piernikowe z jabłkiem i orzechami wyjąć z formy.

Czekoladę posiekać i zalać gorącą śmietanką. Całość wymieszać i przestudzić, aby polewa lekko zgęstniała. Polać ciasto piernikowe z jabłkiem i orzechami oraz udekorować posiekanymi pistacjami oraz jadalnymi płatkami róży.

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów