Szybkie ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami
Kiedy czasu brak, ale świąteczne ciasto musi być – polecam szybkie ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami. Do ciasta użyłam oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Dzięki niemu ciasto długo pozostaje świeże, a dodatkowo jest wilgotne i lekkie. Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku, a dodatkowo jest źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K.
Składniki na szybkie ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami:
Składniki na formę o średnicy 23 cm lub keksówkę o wymiarach 30×11 cm:
- 3 jajka
- 160 g cukru
- 90 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 40 g gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 duże jabłko + 1 łyżka mąki pszennej
- 50 g orzechów włoskich lub pekanów
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 60 ml śmietany kremówki 30%
- posiekane pistacje
- jadalne płatki róż
Jak upiec szybkie ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami?
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w większą kostkę. Pokrojone jabłko wymieszać z 1 łyżką mąki pszennej. Orzechy drobno posiekać.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dolać olej Kujawski i śmietanę, a całość zmiksować krótko – tylko do połączenia.
Do masy przesiać mąkę pszenną, gorzkie kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Całość wymieszać. Dodać jabłko i orzechy. Krótko wymieszać.
Formę wysmarować olejem rzepakowym i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180*C w trybie “góra-dół”.
Ciasto piernikowe z jabłkiem i orzechami przełożyć do naszykowanej formy i piec przez 40 min. w temperaturze 180*C do suchego patyczka. Jeszcze letnie ciasto piernikowe z jabłkiem i orzechami wyjąć z formy.
Czekoladę posiekać i zalać gorącą śmietanką. Całość wymieszać i przestudzić, aby polewa lekko zgęstniała. Polać ciasto piernikowe z jabłkiem i orzechami oraz udekorować posiekanymi pistacjami oraz jadalnymi płatkami róży.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.
Stopień trudności: prosty przepis